Thanksgiving en tacksam dag för E-handeln

E-handeln ökade med 17,8 procent under den amerikanska högtiden Thanksgiving jämfört med förra året. Mer än en fjärdedel av trafiken kom från mobila enheter och smartphones och surfplattor har stått för 15,4 procent av försäljningen.

Thanksgiving är startskottet för en amerikansk shoppinghelg som även innehåller Black Friday och Cyber Monday. Med tanke på att de flesta butikerna inte har öppet under Thanksgiving så är det inte konstigt att folk gör sina inköp på nätet den här högtidsdagen.

Och amerikanarna verkar inte ha legat på latsidan. Vi har inte lyckats få tag i några exakta siffror men näthandeln ska enligt en mätning gjord av IBM sent igår kväll lokal tid, visat på en ökning med 17,8 procent jämfört med i fjol.

Annons

En stor ökning har det också varit bland de som använder sig av smartphones eller surfplattor för att e-handla. I år har 28,5 procent använt sig av mobila enheter när de besökt nätbutiker, jämfört med 15,8 procent under 2011.

Kanske kan det vara så att det är det lättare att diskret smyga upp telefonen och göra ett inköp under kalkonmiddagen, än att tassa iväg för att starta igång datorn, det kan ju anses smått osocialt.

Social shopping en kalkon även i år

Apple och iPhone ligger i topp när det gäller m-handeln. Luren som pryds av ett äpple står för 10,5 procent av trafiken, men är tätt skuggad av kollegan iPad på 10,1 procent.

Androidtelefoner och surfplattor ligger en bit efter med 7,7 procent av trafiken, siffror som stämmer ganska väl överens med tidigare undersökningar. Totalt har m-handeln stått för 15,4 procent av försäljningen i år.

En lika stark ökning har det dock inte varit när det gäller social shopping. Försäljningen via sociala medier som Facebook, Twitter och Pinterest är en ganska försumbar historia. Endast 0,2 procent av försäljningen kommer via de sociala nätverken enligt IBM.

Vi reserverar oss en aning för alla de siffror som figurerar i artikeln. När den skrevs har man inte riktigt hunnit sammanställa alla siffror på andra sidan Atlanten. Procenten kan behöva skrivas upp en liten aning till.

Vi får ha överseende med detta, de ligger ju trots allt några timmar efter oss och kalkon, äppelpaj och amerikansk fotboll är närmast religion en dag som denna. Så att amerikanerna shoppat lite till när kalaset är över är inte omöjligt.

Källor: Internet Retailer

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!