Steg för steg-guide: Tillverkning och import – allt du behöver veta

Tillverkning och import kan sluta i katastrof. Här är guiden som hjälper dig undvika de vanligaste fallgroparna och ger värdefulla tips för en lyckad affär.

Har du en lysande idé och behöver hitta den rätta tillverkaren, men vet inte riktigt var du ska börja? Ingen fara, då ska vi se till att hjälpa dig på traven.

I en ny artikelserie på Ehandel och Ehandel Plus kommer vi att ge dig värdefulla tips på hur du väljer rätt tillverkare, säkrar kvaliteten och undviker de vanligaste fallgroparna vid import. Till vår hjälp har vi Ehandel-bekantingen Martin Granberg med en gedigen e-handelserfarenhet från bland annat Bygghemma-koncernen.

Annons

Sedan årsskiftet bor Martin i Norge där han jobbar för Priceindex som nyss startat upp en filial i landet. Med sin gedigna erfarenhet inom inköp och kvalitetskontroll från Kina, ska han nu även lotsa oss genom importdjungeln.

Tidigare har jag bott lite mer än sex år i Kina där jag jobbade med inköps- och kvalitetskontroll, samtidigt som jag hjälpte västerländska bolag att sätta upp inköpskontor i Kina och Hong Kong. Men just nu sitter jag med många av de största ecom-butikerna i Sverige och diskuterar både pris och övergripande strategier, säger Martin Granberg.

Välja rätt produkt

Det är främst Kina och Asien vi kommer att titta närmare på. Vilket i många fall är en enklare marknad att börja på, och har en lägre tröskel för att utveckla nya produkter i liten skala. Det är enligt Martin oftast lättare och billigare att hitta tillverkare i Kina än alternativa leverantörer inom EU.

Men det finns fördelar och nackdelar, och vi kommer därför även att nosa på lite andra alternativ för de som är intresserade av tillverkning i Europa.

Vi kommer även att kika närmare på vilka typer av produkter som lämpar sig särskilt bra för import. Om man inte redan har en färdig idé eller produkt som man vill tillverka.

Korfattat en produkt som är populär men som inte bara är en trend. Eller något som är helt unikt. Det är enklast att välja något som är litet och lätt att frakta på grund av alla omkringkostnaderna som skrymmande produkter för med sig, säger Martin.

Vanliga misstag

Men även om det blir allt lättare att hitta bra tillverkare, så är det inte helt riskfritt. Att bli lurad är inte särskilt vanligt, men det är inte helt ovanligt att råka ut för kvalitetsproblem. Vilket kan arta sig på många sätt.

I många fall rör det sig om missförstånd som leder till att leverantören väljer billiga och undermåliga material eller färger. Rena kommunikationsmissar som kan undvikas med hjälp av tydliga och detaljerade produktspecifikationer, eller genom att besöka tillverkaren på plats.

Annons

Beroende på volym och kostnad för det man beställer tycker jag alltid att man skall besöka sina leverantörer, det är mer en fråga om när i tid det blir aktuellt. Jobbar man på med rätt verktyg och processer kan man komma runt en hel del av de problem man får när man inte frekvent kan besöka sina leverantörer. Men det är alltid viktigt att besöka tillverkarna för att förstå helheten, säger Martin.

Lagar och regler

Hur man undviker dessa missar är något Martin kommer att gå djupare in på i efterföljande artiklar. Bland annat genom att titta närmare på hur man kvalitetssäkrar sina produkter. Både så att de håller måttet rent kvalitetsmässigt, men också så att de följer alla regleringar och säkerhetskrav för de marknader där de ska säljas.

Långt ifrån alla fabriker i Kina har nämligen koll på vilka regler som gäller i Sverige och övriga EU. De förväntar sig helt enkelt att importörer själva vet vilka krav som gäller i deras egna länder.

Här finns det olika strategier, och digitala QC-system som ger stöd. Det beror även på hur mycket man vill jobba med spårbarhet och transparens, samt vilken typ av produkt och var de tillverkas. Men det är en väldigt viktig del och vi kommer att dyka djupare inom ämnet, säger Martin.

Rätt mängd

En annan viktig punkt är att välja rätt mängd att köpa in. Både för att nå rätt prisnivå på sina produkter, men också så att man inte köper in för stora mängder.

Det är alltid en svår fråga innan man har volym, eller innan man vet om en produkt skall slå. Men det är nästan alltid bättre att beställa för lite än för mycket, och beroende på produktlivscykeln kan det vara bättre att beställa mindre kollektioner/batchar och produktutveckla mellan dessa.

Enligt Martin finns det lite olika sätt man kan räkna på detta. Ibland är det bättre att flyga hem produkter i mindre skala, för att snabbare kunna snurra kapitalet och hinna med fler cykler. Men det beror på väldigt många variabler.

Just produktutveckling och inköp, samt alla delar inom detta är ett väldigt brett ämne som skall bli roligt att dyka ner djupare i tillsammans med Ehandels läsare, avslutar Martin Granberg.

Läs del 1: Välja och tillverka rätt produkter

Annons