Tingsrätten om konkursläget: ”En markant ökning”

Tunga tider.

Det går knappt en dag utan att vi skriver om en konkurs just nu. Pandemin har drabbat både handeln och andra branscher hårt och på Stockholms tingsrätt pågår det just nu febril aktivitet. Antalet ansökningar om konkurs och företagsrekonstruktioner har skjutit i höjden den senaste tiden.

Vi följer utveckligen hela tiden naturligtvis och fram till förra veckan var det ingen större skillnad jämfört med andra veckor hittills i år. Men förra veckan såg vi en markant ökning av både konkurser och företagrekonstruktioner. Sen är känslan att den här veckan har det inte varit riktigt lika mycket, säger Mats Dahl, rådman vid Stockholms tingsrätt, till Ehandel.

Annons

Ungefär hur stor har ökningen varit?

Andelen rekonstruktioner har nog varit mer än en fördubbling, medan antalet konkurser nog inte riktigt varit en fördubbling.

Han påpekar att det är svårt att säga vartåt det barkar, eftersom det är en rad olika faktorer som spelar in. Och att jämföra med tidigare kriser är också vanskligt.

Under både finanskrisen i början på 2000-talet och fastighetskrisen på 90-talet hade tingsrätten en mycket större domkrets, så det är svårt att göra en jämförelse där.

"Kan uppstå resursfrågor"

Några problem att hantera alla ärenden som nu kommer in har man dock inte i dagsläget och man står redo att skala upp verksamheten om en ytterligare ökning skulle ske över tid.

Än så länge hanterar vi alla ärenden som kommer in, men om ökningen håller i sig så kan det uppstå resursfrågor. Men det ordnar vi i sådana fall, eftersom det här hör till kategorin prioriterade ärenden som måste lösas direkt, säger Mats Dahl.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!