Tradera lanserar faktura – ”tycker inte att vi uppmuntrar till kredit”

Vill ge kunderna ökad trygghet.

Sedan den nya kassalagen - som bland annat stoppar e-handlare från att lägga fakturabetalning högst upp i checkouten - har flera höjt rösten för att fakturabetalning innebär ökad trygghet för konsumenten. Nu sällar sig Tradera till skalan som anser att faktura är ett givet betalningsalternativ i kassan. Via ett nytt samarbete med betalaktören Paynova har secondhandjätten nu börjat erbjuda fakturabetalning på sin sajt.

LÄS ÄVEN: "Onödig detaljreglering" - två månader med nya kassalagen

Annons

Det stora målet är att göra det lika enkelt och smidigt att köpa secondhand som att köpa nytt och där är betalningar en viktig grej. Vi vill vara som en e-handlare, säger Traderas vd Stefan Öberg till Ehandel.

Han tar upp att till skillnad från många andra secondhand-aktörer, som exempelvis Facebook där betalning sker utanför sajten, så har Tradera betalningen integrerat i den egna plattformen. Sedan tidigare erbjuder företaget betalning med Swish, kort och PayPal men man kände att faktura var något som fattades.

Man är kanske obekväm med att skicka pengar till en person man inte känner och då kan man istället betala efter att man fått fakturan.

"Har gjort våra antaganden"

Till skillnad från om betalningen sker med Swish eller kort så går Tradera in och ersätter köparen om denne handlar med faktura och varan visar sig inte motsvara det som utlovats. Det kan till exempel handla om att den tydligt avviker från beskrivningen, till exempel om en vara är skadad trots att den uppgavs vara i gott skick eller att något som marknadsförts som en märkesvara visar sig vara en kopia. Möjligheten att betala med faktura gäller för varor som kostar upp till 20 000 kronor.

Innebär det inte en risk för att Tradera kommer att behöva ersätta fler missnöjda kunder?

Vi har försökt att uppskatta det där. Sedan tidigare vet vi att andelen missnöjda köpare är väldigt liten, den är långt under en procent. Förmodligen blir det en högre andel nu. Men vi har gjort våra antaganden och nu återstår det att se ifall de var optimistiska eller pessimistiska, det vet vi först om kanske ett halvår eller så, säger Stefan Öberg.

I Traderas kassa ligger betalningsalternativen nu i följande ordning: Swish, kort, Paypal och faktura. Eftersom det sistnämnda alternativet dessutom kostar 8 procent av varans pris att använda, ser Stefan Öberg ingen risk för att fakturabetalningarna ska skjuta i höjden.

Jag tycker inte att vi uppmuntrar till kredit, utan det här är ett sätt att skapa en trygghet för dem som vill ha det, avslutar han.

Annons

Annons