Tradera tar upp kampen med e-handlarna – ”förhandlat stenhårt”

Tar "friktionen ur transaktionen" för att få fler att shoppa mer cirkulärt.

Tradera vill ta upp kampen ytterligare med e-handlarna genom att förenkla logistikprocessen för både köpare och säljare på plattformen. I dag lanserar man, i samarbete med Schenker, en rad nyheter som ska göra allt köp och sälj enklare.

Först ut är möjligheten för säljaren att inte behöva skriva ut en fraktetikett hemma, eller på jobbet. Istället får man en kod i mobilen, som sedan tas med till närmsta Schenkerombud och etiketten skrivs ut på plats. Men man lanserar även miljövänliga, återbrukbara e-handelspåsar i vilka man kan skicka de varor man säljer.

Annons

Det handlar om att ta friktionen ur transaktionen. Vår billigaste spårvara i dag är 49 kronor med Postnord för 250 gram. Eller 59 kronor för 1 kilo med Schenker. Dessutom har frimärken blivit dyrare, så köper man second hand-grejer billigt så kan frakten utgöra en ansenlig del av totalkostnaden. För att göra handeln mer cirkulär måste det bli billigare och enklare att frakta grejer mellan privatpersoner, säger Stefan Öberg, vd på Tradera, till Ehandel.

Är det här en satsning som handlar om att ni kommer åt utsläppen vid frakten av second hand-varor?

Tittar man på statistiken på vilken miljöpåverkan exempelvis ett klädesplagg har så kommer 80 procent från produktion och resterande 20 från när köparen åker till en affär, eller tvättar och torkar i torktumlare och sedan kanske slänger plagget för destruktion. Frakten har faktiskt en väldigt liten del av miljöpåverkan. Vi har tittat på det som håller tillbaka folk från att köpa och sälja mer av det som redan finns och då har vi bland annat sätt att frakten är för dyr, eller att man tycker att det är för krångligt för att man saknar emballage, eller skrivare.

"Kan sitta i TV-soffan"

Frakten kommer dock inte att bli billigare för enskilda varor. Men väljer man att köpa flera varor från samma säljare blir det andra bullar. Då finns nämligen numer möjligheten till vad man kallar för Samfrakt. Det vill säga att alla varor skickas till en gemensam fraktkostnad.

Det är ett sätt för oss att göra frakten billigare. Vi har förhandlat stenhårt med både Postnord, Schenker och DHL och vi kan inte pressa ned priserna med. Men med Samfrakt slipper man betala frakten för varje enstaka produkt. Och om du hittar något du gillar hos en säljare så är sannolikheten stor att samma säljare också har andra grejer du gillar. Du behöver kanske fler barnkläder i just de storlekar som den säljaren har och då är Samfrakt ett utmärkt alternativ att spara pengar.

Samtidigt nämner Tradera att man inte ser varken Blocket eller Facebooks marknadsplats som konkurrenter. Istället tar man, som tidigare nämnt, sikte på att utmana detaljhandeln i stort.

Det låter nästan kaxigt? Varför ser ni inte dem, som man logiskt kan tycka ligger närmast er affär, som främsta konkurrenter?

Det handlar om e-handelstrenden. Folk föredrar att sitta hemma med ett oändligt utbud och klicka hem det man vill ha rakt ned i brevlådan. Det är precis så Tradera fungerar också. Man kan sitta i TV-soffan och klicka hem den där grejen man vill ha. På Blocket och Facebook finns inte samma stöd för exempelvis frakt och omdömen. Dessutom är det mest de stora grejerna som säljs, som motorcykeln, studsmattan eller husvagnen, där man träffas på Coop-parkeringen och pengarna byter ägare. Tradera handlar mer om sådant man kan skicka.

Annons

När ni nu gör det enklare för privatpersoner att bedriva försäljning, öppnar det också för de som kanske vill starta en e-handel med nya varor på er plattform?

Nej, det prövade man redan när jag och andra i ledningsgruppen började 2013. Då försökte man vara en marknadsplats för nya och begagnade saker. Men det var inte bra, man hade ingen identitet. Då är det bättre att köpa de nya sakerna hos en specialist. Ska man till exempel köpa ett par nya löparskor kan man göra det hos Boozt eller Zalando med flera. Men om jag ska ha ett par vandringskängor och inte har råd att betala fullt pris, då går man till Tradera.

Nobbar outlets

Så att Tradera ska börja ta upp kampen med marknadsplatser som exempelvis CDON, Amazon eller Fyndiq finns alltså inte på kartan.

Vi stängde redan 2013 ett stort antal säljare. Och 2019 stängde vi ytterligare ett antal som sålde små, nya prylar. Framför allt från Kina. Vi tillåter inte nya standardprylar. På Tradera säljs det återbrukade, eventuella överskott, det hemmagjorda eller reservdelar som förlänger livet på till exempel bilen. Men man hittar inte nya iPhones eller nackmassageapparater, som är populärt på andra håll.

Det skulle inte kunna vara aktuellt att öppna för outletbutiker ändå?

Nej, men om någon säljer ett gäng jeans som annars skulle ha förstörts så kan vi ta emot det. Men då ska det vara unika varor, där vi kan göra klimatnytta, avslutar Stefan Öberg.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!