Larmet: Tre av tio riskerar konkurs – ”saknar motstycke”

Svensk Handel vittnar om en bransch i förfall.

Trots flertalet åtgärder från regeringen väntas handeln utsättas för ett ordentligt blodbad. Enligt Svensk Handels senaste undersökning riskerar tre av tio sällanköpshandlare att tvingas kasta in handduken inom två månader och vissa ännu tidigare än så.

För varje dag som coronakrisens förlamande effekt på handeln pågår fördjupas företagens likviditetsproblem. Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Annons

Varannan butik i sällanköpshandeln uppger att deras försäljning rasat med minst 40 procent. Var tionde butik rapporterar ett ras på så mycket som 80 procent. Totalt beräknas runt 65 000 jobb vara i fara och 150 000 anställda kan tvingas gå ned i arbetstid.

Kortidspermittering en är viktig åtgärd för att rädda jobben i handeln. Reformen behöver dock utökas till att gälla hela arbetstiden, säger Karin Johansson.

Även hyrorna ser ut att justeras något, vilket kan vara en potentiell livlina för ett betydande antal aktörer.

Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen. Ytterst är det en fråga om att rädda tiotusentals jobb, säger Karin Johansson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!