Trendbrott: “En kraftig minskning i antalet stängda butiker”

"Spelar en viktig roll för handeln".

Analysföretaget HUI Research har tittat närmare på kedjebutiksbeståndet ute i landet och för fjolåret så rapporteras nu faktiskt ett trendbrott. I år och förra året så har nyheterna bjudit på en hel del butiksstängningar och konkurser. Men enligt HUI så visade faktiskt förra året på en stor förändring.

För första gången sedan 2019 ser vi en kraftig minskning i antalet stängda butiker. Även om butiksbeståndet fortsätter att minska under 2022 så går utvecklingen nu i långsammare takt, vilket visar att de fysiska butikerna även fortsättningsvis spelar en viktig roll för handeln, säger Emma Hernell, vd på HUI.

Annons

Det totala butiksbeståndet i Sveriges kedjor minskade med 20 butiker i fjol, ett tapp på endast 0,3 procent. Antalet butiker som öppnade ska samtidigt vara i linje med året innan.

Så vilka är det som öppnar nytt och vilka stänger? Enligt HUI är det lågprishandeln som expanderar fysiskt medan klädhandeln trappar ner butiksbeståndet. Ungefär var femte butik som öppnade var en lågprisbutik medan var femte som stängde var en klädbutik.

Annons