Tuffare att hitta ung arbetskraft – så lockar du Generation Z

Stenhård konkurrens efter pandemin.

Generation Z, är oerhört viktig för dagens arbetsgivare men hur attraherar e-handelsföretagen dem? Ehandel träffade Ida Johansson, grundare och vd för Hyred. En rekryteringsplattform för unga arbetssökande, som hittills har 9 000 registrerade kandidater i sitt system. Flera av dem är intresserade av Ehandel.

Att arbeta med e-handel står högt i kurs bland yngre, säger Ida Johansson.

Annons

Ida Johansson är 21 år, när hon var 19 år utsågs hon till Europas mest framstående entreprenör under 20 år. För drygt två år sedan startade hon sitt företag som är ett nytt sätt att matcha Generation Z med framtidens arbetsgivare, med hjälp av AI.

Om man vill finnas i Hyreds kandidatbank fyller man i ett formulär på hemsidan, det tar cirka åtta minuter, men det som skiljer sig från andra ansökningsprocesser är inte primärt den korta tid det tar att lägga upp din profil utan att man är helt anonym. Man söker utan att ange namn, ålder och bakgrund.

Varför är det viktigt att vara anonym? 

Därför att namnet eller hur man ser ut inte ska avgöra om man blir kallad på intervju eller inte. Generation Z ställer krav på arbetet i sig men också hur de erbjuds och hur ansökningsprocessen går till och det är där Hyred kommer in i bilden, säger Ida Johansson.

Du lärde dig att programmera via Youtube, är det, det nya sättet att lära sig? Är det inte längre viktigt med en högskole- eller universitetsutbildning? 

Det viktiga idag är inte hur man har lärt sig, utan snarare att man har lärt sig. Utbildning är, och kommer förbli den enskilt vikigaste komponenten för att få ett arbete. Men hur vi lär oss, har redan och kommer att fortsätta förändras i en rasande takt.

Hur Generation Z ser på framtiden tillsammans med deras kunskap är en viktig nyckel till morgondagens företagsframgångar tror de flesta som Ehandel talat med. Men hur ska man integrerar dessa unga, ofta tekniskt kunniga, talanger på en arbetsplats som kanske till stor del består av medarbetare som vuxit upp utan Internet.

Vilka tror du är de största utmaningarna för e-handelsföretag när de ska anställa generation Z?

Annons

En viktig del är att se till att generationerna kan samarbeta och har förståelse för varandras olikheter och styrkor, det kommer ställas högre krav på arbetsplatsens chefer. Men vi som arbetsgivare måste också kunna ställa krav på arbetstagarna.

Enligt Ida Johansson kommer konkurrensen om Generation Z hårdna nu när pandemin är över och det går bra att resa igen.

Unga idag ser inte Sverige som det enda land att arbeta i, de ser först och främst på vad det är för typ av jobb, och dessutom förutsätter de flesta att de kan ta med sig jobbet till vilket land som helst med hjälp av digitala lösningar.

Vilka arbetsplatser och arbetsgivare är de intresserade av? 

Arbeten där de kan vara med och påverka, styra sin egen tid, arbeten inom e-handel eller andra digitala tjänster är oerhört intressanta.

Är lön, vinstdelning och/ eller delägarskap viktigt?

Det kan det vara men framför allt vill Generation Z ha utvecklingsmöjligheter och frihet.

Generation Z har orimliga förväntningar

Vad säger du om talesättet att generation Z vill ha allt serverat på silverfat?

Som en del av Generation Z håller jag med om att den nya generationens medarbetare ibland har orimliga förväntningar. Det vi måste vara medvetna om är att vi inte kommer kunna förändra en hel generation, vi som arbetsgivare måste anpassa oss. Tänk vad vi har att lära av varandra. Kommunikation om förväntningar är A och O för en framgångsrik organisation, över generationsgränserna.

Vad kostar det att finnas hos er, som arbetsgivare?

Det beror på en rad parametrar om anställningen. Antal timmar, roll och geografisk placering. Detta styrs algoritmiskt beroende på utbud och efterfrågan.

Vad kommer bli nästa steg för Hyred?

Arbeta och växa med fler arbetsgivare som vill attrahera och anställa framtidens medarbetare.

Hyred har inga investerare i ryggen än så länge, räkenskapsåret 2021 omsatte de strax över miljonen.

2022 kommer vi minst tvådubbla den siffran, säger Ida Johansson.

Om du inte drev eget vilken skulle din drömarbetsgivare vara och varför?

SpaceX. En organisation i framkant med ett tydligt syfte och där medarbetare får möjlighet att växa, både i och utanför sin roll.

Annons