Tunga smällen: ”Mycket besvärlig decemberförsäljning”

Dålig avslutning för de fysiska butikerna.

Det blev ett mardrömsslut på 2019 för modehandeln. Varken julhandeln eller mellandagsrean lyckades rädd branschen, tvärtom faktiskt.

Den totala försäljningen minskade med 3,3 procent och skoförsäljningen med 9,7 procent under månaden, enligt Svensk Handel Stil. Och än värre blir det om man bara ser till de fysiska butikerna.

Annons

Decemberhandeln blev en besvikelse för modehandeln. Försäljningen fram till jul var svag och mellandagshandeln gick ännu sämre. Om man bara ser till den fysiska handeln visar den en nedgång på runt 5 till 6 procent för klädhandeln och runt 12 till 13 procent för skor, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande.

"Black Friday har befäst sin roll"

Black Friday som i år i princip sammanföll med julhandeln inkräktade en hel del på decemberförsäljningen. Även det uteblivna vintervädret tros ha spelat stor roll för inte minst skohandeln.

Mellandagsrean har minskat i betydelse och Black Friday har befäst sin roll som en viktig kampanjperiod. Det är huvudanledningen till decembers svaga utveckling. Vinterns frånvaro har också spelat en väsentlig roll för det dåliga utfallet, framför allt för skohandeln som är mer väderberoende än klädhandeln. Sporthandeln torde ha haft en mycket besvärlig decemberförsäljning av samma anledning, säger Mikael Sandström.

Nu kan man även konstatera att såväl kläd- som skohandeln backade för helåret och föga överraskande är det butikerna som går tungt.

Försäljningen för helåret visar en minskning med 1,8 procent för kläder och 4,2 procent för skor. Mätt på bara den fysiska handeln blir nedgången istället runt 3 procent för klädhandeln och runt 6 procent för skohandeln. Det här är en utveckling som fastighetsägarna till slut måste ta till sig. Man bör även ha det som bakgrundsfakta i löneförhandlingarna som snart börjar.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!