Varningen: Tusentals handlare i fara – stödet når inte fram i tid

Nya larmet.

Stödåtgärderna är klubbade, men nu frågan är om de når fram i tid. När Svensk Handel frågade branschen visar det sig att drygt 6000 handelsföretag är så pass illa däran att de riskerar att gå i graven innan stödet når fram.

Regeringens aviserade omställningsstöd kommer att vara en viktig räddningsplanka för många krisande handelsföretag. Samtidigt är risken stor att hjälpen inte når fram i tid. Krisen är akut här och nu och många företags överlevnad hänger på att stödåtgärderna snabbt når fram, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett uttalande.

Annons

Hyresstödet i kombination med korttidspermitteringar blir nyckeln för att företag och jobb ska kunna leva vidare genom krisen. Svensk Handels undersökning visar att bland de hårdast drabbade, som tappat minst 50 procent av försäljningen, har fyra av tio ännu inte fått beslut om korttidspermittering. Och bara drygt var tredje handlare, 37 procent, uppger att de fått sänkt hyra.

Det är en viktig signal att hyresstödet når ut till något fler handlare men siffran är fortsatt för låg. Fastighetsägarnas krismedvetenhet måste öka, annars kommer många köpcentrum och gallerior att se ut som en schweizerost med många tomma hål när krisen är över. Vi blir alla förlorare på en sådan utveckling, säger Karin Johansson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!