Tvingas lägga ned butiken – efter 93 år: ”Funkar inte längre”

"Tagit det riktigt svåra och känslosamma beslutet att stänga".

Året var 1931 när Erik Gustav Blomqvist och Ida Blomqvist öppnade dörrarna för första gången till sin nya guldsmedsaffär i Älmhult, EG Blomqvist Guldsmedsaffär. Men nu, 93 år senare, tvingas familjeföretaget att lägga ner den, rapporterar Smålänningen. I slutet av juli kommer verksamheten att stängas för gott.

Det är ett beslut vi varit tvungna att ta. Det känns både bra och jobbigt på samma gång, säger Lina Petersson till lokaltidningen.

Annons

På sina sociala medier tar man nu avsked och tackar sina kunder.

Vi har tagit det riktigt svåra och känslosamma beslutet att stänga ner butiken i sommar. Blomqvist Guld har funnits i vår familj i över fyra generationer. Både mamma och jag är tacksamma över att ha haft möjligheten att driva den framåt, tillsammans med både min mormor och mammas mormor och så fantastisk personal, skriver de.

De senaste åren har varit en tuff kamp för att få affären att få ihop. Och även om man lyckades vända till vinst under verksamhetsåret 2022/2023, så dök samtidigt försäljningen från 2,4 till 2 miljoner kronor.

Det är en ansträngd situation i vår bransch generellt. Bara att hålla dörrarna öppna innebär höga kostnader med försäkringar, och priset på guld är högt idag, säger Lina Petersson till Smålänningen

Inbrottet blev droppen

Situationen blev än värre när de drabbades av ett inbrott i mars. Butiken blev sönderslagen och länsad på varor - igen.

Det var nog då vi tog beslutet att det inte funkar längre, säger Stina Pettersson, som är dotterdotterdotter till grundaren.

Bolaget har, utöver den fysiska butiken, även haft en webbutik. Men här möts kunderna nu av följande meddelande:

Från och med måndag 24/6 är webbshopen tillfälligt stängd. Inga ordrar kan hanteras eller garanteras på grund av pågående utförsäljning i butik.

Annons

Annons