Unga föräldrar shoppar gärna begagnat på nätet

Hösten är här och skolan har börjat igen. Något som innebär att landets föräldrar fyller barnens garderober med nya skor och kläder. En ny undersökning visar dock att många gör en del av inköpen på begagnatmarknaden, en trend som är på uppåtgående bland unga föräldrar.

Nu har höstterminen dragit igång i landets skolor, och det innebär inköp av skor och kläder till ett genomsnittligt värde av 956 kronor per barn. Det visar en undersökning utförd av YouGov på uppdrag av Tradera.

Många föräldrar väljer dock att göra en del av sina inköp på begagnatmarknaden, särskilt föräldrar i åldersspannet 25-34 år.  Tre av fyra unga föräldrar uppger att de köper begagnade barnkläder.

Annons

– Inte helt oväntat så uppger unga föräldrar i hög grad att det är prisfrågan som är avgörande för att de ska handla begagnat. Dessutom så värderar unga föräldrar miljöaspekten av begagnade kläder mycket högre jämfört med äldre föräldrar. Äldre föräldrar uppger i högre utsträckning begagnade barnkläder som en möjlighet att hitta unika plagg till sina barn, berättar Christina Kilström, marknadschef på Tradera.

Second hand passar på nätet

Bland de äldre föräldrarna, i åldersspannet 45-65 år, är det bara drygt hälften som handlar begagnade barnkläder. Och även hur ofta man handlar skiljer sig åt. Var fjärde ung förälder uppger att de ofta handlar begagnade barnkläder, jämfört med enbart fyra procent av de äldre föräldrarna.

Trenden att unga föräldrar handlar mer begagnade barnkläder verkar dessutom vara på uppåtgående. Var fjärde ung förälder uppger enligt undersökningen att de har ökat sina inköp de senaste tre åren, jämfört med enbart 2 procent av de äldre föräldrarna.

– Unga föräldrar har förstås oftast yngre barn, som växer ur kläderna snabbare, så de har ett starkt incitament att handla begagnat. Dessutom ser användandet av e-handel lite olika ut i de olika ålderskategorierna. Yngre nätshoppar oftast mer frekvent, och vi vet att en väldigt stor del av de begagnade barnkläderna numera byter ägare på nätet, säger Christina Kilström.

 

Källa: Press

Annons
Annons