Unga känner sig tryggast när de handlar på nätet

Allt fler känner sig säkra med att handla och betala på nätet. Allra tryggast är de yngre e-handelskunderna, där litar 9 av 10 på att näthandeln ska fungera. Men även bland de äldre minskar misstänksamheten.

E-handeln i landet ökar stadigt, och en anledning till det är att svenska konsumenter allt mer ser e-handeln som en naturlig kanal. Enligt senaste e-barometern har konsumenterna också blivit mer bekväma med att betala på nätet.

Något som nu backas upp av en ny undersökning som Infact har genomfört på uppdrag av betalleverantören Point. Enligt studien känner sig 36,7 procent av de tillfrågade trygga, och tvekar inte att använda sitt betal- eller kreditkortet på nätet.

Annons

Men enligt studien varierar rädslan för kortbedrägeri med åldern. De som känner sig tryggast med att betala på nätet är den yngre generationen.

– Undersökningen visar att 9 av 10 unga känner sig trygga med att handla på nätet, en viss oro finns bland den äldre generationen, säger Bård Ljöstad, vd för Point Sverige.

Viktigt med tydlig information

Bland personer i åldern 45–64 år uppger 38,6 procent att de är oroliga eller mycket oroliga över att betala på nätet. Allra störst är oron över att betala på nätet bland de som uppnått pensionsåldern.

I undersökningen där drygt 1 100 personer intervjuats har man dragit slutsatsen att oron är nära relaterad till konsumenternas IT- och teknikvana. Något som gör det extra viktigt för e-handlare att ha tydlig information och säkra betaltjänster i sina nätbutiker.

– Utmaningen ligger främst i att utbilda den äldre generationen i användandet av näthandel och att säkerhetstänk är extremt viktigt. Det viktiga i det blir att tillhandahålla bra och tydlig information på webbsidan och att erbjuda säkra och användarvänliga betaltjänster, som vänder sig till alla generationer, säger Bård Ljöstad.

Källa: Dagens Handel

Annons