Unionen stämmer Klarna: ”Ovanligt stort skadestånd”

Anklagar betaljätten för allvarligt brott mot MBL.

Fackförbundet Unionen stämmer Klarna i Arbetsdomstolen för de uppsägningar som betaljätten gjorde för att ställa om mot lönsamhet. Unionen menar att Klarna inte skött dessa på ett regelrätt sätt och kräver dem därför på 1,3 miljoner kronor.

De hävdar att Klarna förhandlade med berörda arbetstagarorganisationer alldeles för sent. Att det skulle ha gjorts redan på planeringsstadiet av uppsägningarna.

Annons

Vi stämmer Klarna på ett ovanligt stort skadestånd. Det beror på att stämningen berör ett stort antal medlemmar och att Unionen är av uppfattningen att det är ett allvarligt brott mot lagen om medbestämmande i arbetslivet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, i ett uttalande.

Unionen konstaterar också att det är ovanligt att ett fackförbund stämmer ett företag för brott mot MBL.

Det beror på att de allra flesta företag i Sverige har kollektivavtal. Och de som inte har det väljer oftast att tolka reglerna som vi gör. Nu får AD avgöra hur reglernas ska tolkas, förklarar Martin Wästfelt.

Nu får Klarna en två till tre veckor lång svarstid. Därefter kommer en skriftlig växling mellan parterna innan de träffas. I den här processen kan man enas om en lösning. Men om så ej blir fallet går ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

Klarna vill inte uttala sig om Unionens drag i dagsläget.

Vi har inte mottagit stämningsansökan och eftersom vi inte vet vad som står i den är det för tidigt att kommentera, säger Filippa Bolz, presschef på Klarna, till Breakit.

Annons