Uppmanade kunder att tagga sina vänner – polisanmäls av myndighet

Bröt mot marknadsföringslagen i Danmark.

"Tagga någon du vill dela upplevelsen med". Känns det bekant? Ja, att arrangera tävlingar på sociala medier där de deltagande ska tagga vänner och bekanta har blivit en populär marknadsföringsmetod de senaste åren.

Men nu är det slut med det - i alla fall i Danmark. Där konstaterar Forbrugerombudsmanden, en motsvarighet til svenska Konsumentombudsmannen, att taggandet bryter mot konsumenternas personliga integritet. Enligt myndigheten strider beteendet mot det så kallade "spamförbudet" i landets marknadsföringslag.

Annons

En tagg utlöser en avisering som hänvisar den taggade användaren till företagets tävling. När företaget kräver att deltagare taggar andra kommer meddelandena, enligt Forbrugerombudsmandens uppfattning konsumentombudsmannen, att skickas på företagets vägnar. Om den taggade personen inte har gett sitt samtycke till att få meddelandet bryter mot marknadsföringslagens förbud mot skräppost, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Situationen har aktualiserats sedan ett café i landet arrangerat en tävling där deltagarna uppmanades till taggning. Företaget ska ha fortsatt med upplägget trots tillsägelser och nu har Forbrugerombudsmanden tröttnat och anmält den tävlingsinriktade caféägaren till polisen.

Enligt marknadsföringslagen har alla rätt att själva bestämma vem de vill få reklam från, och därför kan ett företag inte till exempel skicka meddelanden på sociala medier utan att först få mottagarens samtycke till det. Företag får inte heller få andra att göra det på företagets vägnar. Det faktum att sociala medier ger enkel åtkomst till det gör det inte lagligt för företag, säger Christina Toftegaard Nielsen, som är konsumentombudsman i Danmark.

Det här är första gången som marknadsföring via notifikationer har lett till en polisanmälning i Danmark.

Ehandel har sökt svenska Konsumentverket för att få information på hur det aktuella agerandet klassas här. Svaret vi fått är att myndigheten inte har fått in några sådana ärenden och att man därför inte har haft anledning att göra någon prövning.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!