Uppror: Efter H&M:s stenhårda kontorskrav – 500 i protest

Personalen vägrar. ”Viktigt träffas fysiskt”, svarar ledningen.

Pandemin tvingade människor över hela världen att jobba hemifrån. Och många har nu vant sig vid, och trivs med det arbetssättet.

Det kan ju underlätta vardagen för exempelvis småbarnsföräldrar, eller för dem som har långt till jobbet. Men många arbetsgivare tycker att det räcker nu. De kan peka på att kreativiteten och vi-känslan tar skada. Arbetstagare är, å sin sida, inte sällan av en annan uppfattning – och lyfter fram effektivitetsfördelar och minskad stress.

Annons

Men. Nu är det slut med hemarbete. Det tycker i alla fall H&M. All personal ska återgå till kontoret inom kort. Klädjätten har nämligen presenterat en ny policy för bolagets kontorsanställda i Sverige. Det rapporterar Breakit.

Från och med den 1 december ska alla H&M:s kontorsmedarbetare i Sverige vara tillbaka på kontoret minst fyra dagar i veckan i snitt. Och det är en strikt order. Den fysiska närvaron kommer att vara obligatorisk, enligt källor till sajten. Men många i H&M-personalen håller inte med. De tycker att policyn är förlegad och bakåtsträvande. Nu råder upprorsstämning.

"Fortsatt flexibilitet"

Nästan 500 medarbetare har skrivit på en protestlista som tar strid mot den nya regeln. Enligt Breakit ska namnlistan ha skapats i veckan och alla 500 ska ha skrivit under med sitt namn.

H&M ger som svar till listan en kort skriftlig kommentar till sajten:

Vi ser att det är viktigt att i större utsträckning träffas fysiskt på arbetsplatsen för att främja gemenskap och kreativitet. Givetvis utvärderar vi vårt arbetssätt löpande och kommer även fortsättningsvis erbjuda utrymme för flexibilitet för våra medarbetare, skriver klädföretagets kommunikationsavdelning.

Graden av fysisk närvaro har blivit en stridsfråga på många företag. Apple ställde nyligen krav på tre dagars kontorsnärvaro, medan andra, som Spotify, fortsatt låter medarbetarna jobba varifrån de vill.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!