De cirkulära förpackningarna har dessutom i snitt cirkulerat över fem gånger – en brytpunkt där deras klimatpåverkan blir lägre än en engångspåse av papper.
Utöver miljöfördelarna visar Coops analys att användningen av systemet, vid namn Gordon Circular, lett till ett fördubblat livstidsvärde per kund och ett kraftigt minskat kundbortfall.
För våra kunder har det här blivit ett uppskattat inslag i vardagen, säger Niklas Zeitlin, chef för e-handel på Coop Sverige. Att slippa hantera papperskassar upplevs som både bekvämt och hållbart. Vi ser att det har bidragit till ökad lojalitet och nöjdare kunder.
Gordon Circular beskrivs som ett komplett system där förpackningen returneras efter leverans, tvättas och används igen, istället för att slängas. Lösningen omfattar själva förpackningen, en teknisk plattform för spårning, tvättprocesser, anpassade logistikflöden och en affärsmodell som främjar cirkularitet och hållbarhet.
Vi ser det som en naturlig utveckling av e-handeln. Konsumenter vill handla hållbart och slippa avfallshantering av engångsförpackningar, säger Ali Ghoce, vd på Gordon.
Coop planerar nu för en utökad användning av systemet på fler marknader och mot nya kundgrupper. Parallellt pågår ett utvecklingsarbete där Gordon, tillsammans med Jönköpings kommun, Samhall och Coop, anpassar systemet för den offentliga sektorn. Äldreomsorgen i Jönköping blir först ut att testa lösningen i ett projekt stöttat av Vinnova.