USA har problem med sin E-handel

Det stora landet i väst har ett ganska oväntat problem med sin e-handel. Förra året omsatte e-handeln i USA 165 miljarder dollar. Likt Sverige står deras e-handel för 4-5% av den totala handeln.

Vad är då problemet? Även om vi hade gissat att USA:s e-handel hade en större andel av handeln än 4-5% så är inte storleken problemet. Det är faktiskt momsen (sales tax) som är den stora boven i dramat.

Annons

Långt innan Internet syntes på någons radar såg USA:s högsta domstol till att företag som sålde till kunder i en annan stat slapp lägga på moms på försäljningsbeloppet. Detta gällde då bland annat postorderföretag. Denna lag skapar nu problem med tanke på e-handelns enorma tillväxtfaktor.

Majoriteten av e-handelstransaktionerna saknar, som ni kanske förstår, just nu moms. Staterna får alltså inte in några skatter på de ganska stora belopp som e-handeln står för. Även om konsumenter i vissa stater skall deklarera sina e-inköp ifrån andra stater så görs detta inte i den utsträckningen som man kanske hade trott, och fortfarande så är e-handelstransaktionerna momsfria i de flesta stater.

Konsekvenserna av lagen

Ekonomen Donald Bruce har tillsammans med kollegor på Universitetet i Tennessee tagit fram en kalkyl på hur mycket skatt som försvinner i e-handeln. Denna beräkning som gjordes för två år sedan satte beloppet kring 10 miljarder dollar i utebliven skatt för 2011. Med tanke på hur snabbt e-handeln växer påpekar Bruce att denna siffra förmodligen är i underkant idag.

Nu är det inte bara staterna som får in mindre skatt pga denna föråldrade lag. Det påverkar även det fysiska e-handelslandskapet och dess aktörer. Staten Texas upptäckte t.ex. förra hösten att nätaktören Amazon hade ett distributionscenter i deras stat. Detta tolkade Texas, enligt lagen, som att Amazon hade en fysisk närvaro i staten och skickade ett skattekrav på 269 miljoner dollar. Amazon har nu svarat på skattekravet och tänker stänga ner distributionscentret pga statens ogynnsamma skatteregler.

Frågan är vad som kommer hända i USA om denna lag ändras. Många e-handlare i USA utnyttjar nämligen denna momsfria värld gentemot konkurrenter som t.ex. vanliga butiker. Frågan är också hur länge staterna klarar sig utan moms på all e-försäljning.

Källa (wsj.com)

Annons
Annons