Utbrett fusk med bilannonser i e-handeln: ”Helt ofattbart”

Plattformarna avkrävs ansvar.

Konsumentverket har gjort ett nedslag på Blocket, Wayke och Bytbil.com och upptäckt att det fuskas med bilannonserna på plattformarna. Myndigheten skriver att det är vanligt att företag använder sig av reservationer för felskrivningar, samt vaga och ospecifika friskrivningar. Det strider mot gällande rätt.

Enligt konsumentköplagen ska nämligen en vara stämma överens med den beskrivning som lämnas i annonsen. Annars kan konsumenten åberopa köprättsligt fel och reklamera köpet.

Annons

Konsumentverket säger att marknadsföringen helt enkelt kan ses som en del av avtalet. Det här är ett besked som välkomnas av konsumentorganisationen M Sverige.

Vi är glada att Konsumentverket bekräftar att reservationerna strider mot relevant lagstiftning, men vi är förstås bekymrade över att branschen hittills inte velat ta tag i problemet. Nu tvingas handlarna hantera det vilket förstås är positivt för oss konsumenter, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, i ett uttalande.

I ett försök att stoppa den här typen av annonser, kommer myndigheten att vidta flera åtgärder, för att allt ska gå rätt och riktigt till.

Konsumentverket menar att den här typen av reservationer i bilannonser måste upphöra och kommer nu att kontakta de granskade handelsplattformarna och Motorbranschens riksförbund för att på så sätt sätta stopp för de otillåtna annonserna, skriver de.

"Måste förhindra"

Även M Sverige kräver att plattformarna tar sitt ansvar i frågan.

Att vi bilköpare konfronteras med en säljarkår där nästan en tredjedel fuskar och slarvar helt öppet är egentligen ofattbart. Annonsplattformar som Blocket, Bytbil och Wayke måste självklart förhindra användandet av reservationer och förbättra tryggheten i stället för att hjälpa annonsörerna att lura oss konsumenter, säger Carl-Erik Stjernvall.

Annons