Utbrett reafusk bland e-handlare – regeringen kräver hårdare tag

Falska reor ska tvingas bort med skärpta regler.

Falska reor är ett återkommande inslag i handeln, inte minst under exempelvis Black Friday och i den efterföljande julhandeln. Enligt Klarna-ägda Pricerunner – som jämför priser och följer prisutvecklingen över tid i olika varukategorier – är en vanlig strategi att man höjer ett pris under hösten för att sedan sänka det i samband med exempelvis en Black Friday-kampanj. På så sätt ger man sken av en prissänkning.

Få litar på reor

Under fjolårets Black Friday-rea var en fjärdedel av prisnedsättningarna fall av falska reor, av det här slaget, enligt Pricerunner. Likadant såg det ut under motsvarande period året innan. Jämförelsetjänsten har tagit fram en lista över kategorier med flest priser – som först höjts med minst 10 procent efter sommaren, för att sedan sänkas med minst 5 procent.

Annons

Och mest reafusk hittar Pricerunner inom följande produktkategorier: Virtual Reality (VR-glasögon och liknande), följt av hobbymaterial och webbkameror. Därefter hittar vi dörrar, gardiner och stationära datorer. Enligt Pricerunners kartläggning av 40 000 erbjudanden är detta en relativt vanlig strategi bland e-handlare. Och när Pricerunner inför vinterns shoppinghögtider frågade 1 000 svenskar om hur de ställer sig till Black Friday-kampanjer på nätet – ja, då svarade nästan hälften att de aldrig litar på att ett näterbjudande är äkta.

Nytt lagförslag

För att få bukt med prisfusket lägger regeringen nu fram att lagförslag som ska bidra till ökad transparens i handlares reor. Enligt förslaget ska handlare vid rea-erbjudanden bland annat ange det lägsta priset som produkten har sålts för de senaste 30 dagarna. Regeringen föreslår även utökade möjligheter för domstolar och tillsynsmyndigheter att utfärda olika avgifter och sanktioner vid regelbrott.

Det återstår att se hur det här kommer påverka företagens kampanjer, om lagförslaget går igenom det vill säga. Det ska bli intressant att se om butikerna skärper sig inför årets reahögtider, eller hittar sätt att undgå de nya lagarna, kommenterar Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på jämförelsesajten.

Annons