Varannan handlare utsatt för brott: ”Situationen är ohållbar”

"Främst driven av organiserad brottslighet".

Antalet brott mot handeln och dess personal visar inga tecken på att avta. Under 2023 uppgav hela 44 procent av butikerna i Svensk Handels säkerhetsindex att de utsatts för brott.

Det är en ökning jämfört med 2022 då siffran var 43 procent. Precis som föregående år är det alltså nästan varannan handlare som utsatts för någon form av brott under det gångna året.

Annons

Vi kan smärtsamt konstatera att brotten mot handeln och dess personal inte avtar. Tvärtom så såg vi en ökning under 2023. Regeringen och ansvariga myndigheter måste ta dessa uppgifter på största allvar och agera nu. Trenden vi ser är dyster, och situationen är för många handlare ohållbar, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

8,5 miljarder årligen

Mest utsatta under 2023 var handlare i Stockholms län, Skåne län samt Örebro län. Stölder fortsätter att drabba den svenska handeln mycket hårt och är det brott som flest handlare utsätts för.

Delbranscherna som var mest utsatta för stöld var dagligvaruhandeln, sport och fritidshandeln samt leksakshandeln.

Vi brukar säga att det stjäls för ungefär 8,5 miljarder kronor inom handeln årligen. Tyvärr tror vi att det finns goda skäl till att revidera upp den siffran. Från våra medlemmar hör vi att stöldproblematiken vuxit explosionsartat under de senaste åren, och att den främst är driven av organiserad brottslighet, säger Nina Jelver.

Låg anmälningsbenägenhet

Men trots de alarmerande siffrorna så är det långt ifrån alla brott som anmäls. Resultaten från Trygghetsbarometern 2023 visar att anmälningsbenägenheten bland svenska handlare fortsätter att vara låg.

Enbart 35 procent av alla stölder som begicks under året anmäldes. Samtidigt uppgav var tredje handlare att de valde att inte anmäla att de utsatts för hot eller våld kopplat till stöld eller inbrott.

Vi har full förståelse för att handlare tröttnat på att anmäla brott som sällan leder någonvart. Men det återkommande temat vi hör från Polisen är att frågan tas på betydligt större allvar ifall problematiken avspeglas i statistiken. Vår uppmaning är därför tydlig. Anmäl alla brott, säger Nina Jelver.

Annons
Annons