Världens bästa restaurang stänger – satsar på e-handel istället

"Att vara en restaurang kommer inte längre att definiera oss".

Den danska restaurangen Noma, som fått otaliga priser och flera gånger utsetts till världens bästa restaurang av flera olika tidningar, meddelar nu att man stänger dörrarna. Noma drivs av kökschefen René Redzepi och har tre stjärnor i den kända Michelinguiden.

Men vill man njuta av det som Noma har att erbjuda så får man nu skynda sig. I alla fall när det kommer till själva restaurangbesöket. Vintersäsongen 2024 ska vara den sista som Noma håller öppet som traditionell restaurang.

Annons

"Ett gigantiskt labb"

I ett uttalande undertecknat René Redzepi så berättar företaget att man öppnar ett nytt kapitel.

År 2025 förvandlas vår restaurang till ett gigantiskt labb – ett banbrytande testkök dedikerat till arbetet med matinnovation och utveckling av nya smaker, något som kommer att dela frukterna av våra ansträngningar mer än någonsin tidigare.

Precis som andra extremt högt rankade restauranger så söker de hela tiden med ljus och lykta efter nya rätter och spännande smaker. Detta ska man nu alltså lägga allt fokus på och skippa själva restaurangbiten. Men de ska inte släppa den biten helt, utan ibland hålla speciella tillställningar. Gissningsvis för att då testa nya koncept och produkter.

Att servera gäster kommer fortfarande att vara en del av vem vi är, men att vara en restaurang kommer inte längre att definiera oss. Istället kommer mycket av vår tid att läggas på att utforska nya projekt och utveckla många fler idéer och produkter.

"Nya releaser i större volymer"

Noma meddelar dock samtidigt att “vi kommer att dela våra innovationer och idéer mer än någonsin tidigare”. Så vad innebär då detta? En e-handel förstås. Under 2022 lanserade företaget Noma Projects, vilket helt enkelt är företagets nätbutik. Denna ser ut att bli kanalen som man kommer att nå ut med sina nya innovationer när det kommer till mat.

Noma Projects kommer att spela en viktig roll för utvecklingen av vår organisation och kanaliserar de senaste 20 åren av R&D på Noma till en mängd olika projekt, produkter och nya smaker. Under de kommande åren är vi glada att dela med oss av nya releaser i större volymer, tillgängliga i vår webbshop, skriver företaget.

Noma har tidigare fått kritik för arbetssituationen på restaurangen och denna förändring är en del av att skapa bättre förutsättningen för de som jobbar där. Alla anställda sägs nämligen följa med i förändringen och man kommer att bygga om restaurangen så den passar den nya verksamheten.

En av de främsta anledningarna till att vi gör denna förändring är för att vi ska kunna bli en mer hållbar arbetsplats för vårt team och för att vi ska kunna växa tillsammans.

Annons

Annons