Världens E-handel växer så det knakar

För första gången ska USA:s e-handel nått över 50 miljarder dollar i försäljning, utanför "julkvartalet". Det amerikanska handels-departementet har analyserat årets tre första månader och kommit fram till att näthandeln omsatte 50,27 miljarder dollar. Detta är en ökning med 15,4 procent jämfört med samma period förra året. Precis som i Sverige sägs e-handeln nu stå för ungefär 5 procent av USA:s totala detaljhandel.

Vi har även rapporter ifrån Storbritannien där e-handeln nu i april stannade på en 10-procentig ökning. För första kvartalet detta år låg dock deras tillväxt på 13 procent. Det land med absolut starkast e-handelstillväxt kan vara Australien enligt eMarketer. Detta land förutspås se e-handeln växa med 26,7 procent under 2012.

Annons

Vi gissar att alla dessa siffror reflekterar olika mognad på e-handelsmarknaderna, där även internetpenetration spelar in. Men även i ett framstående e-handelsland som Storbritannien verkar näthandeln växa ordentligt. I sämsta fall pratar vi fortfarande om tvåsiffriga ökningar. Sommaren med fotbolls-EM och OS borde dock bjuda på en nedgång, något Bernt skriver lite om här.

I Sverige såg vi en liknande tillväxt som i Storbritannien under första kvartalet. Den senaste e-barometern visade på en tillväxt med 13 procent och för helåret 2012 förväntas denna tillväxt ligga i. Totalt beräknas den svenska e-handeln omsätta strax över 31 miljarder i år. Ni finner e-barometern här (.pdf).

Annons