Varning: Skadliga shoppingsajter ökar – ”för bra för att vara sanna”

"Häpnadsväckande".

Det är inte bara rabatterna som ökar under Black Friday-perioden utan även antalet bedrägeriförsök på nätet. Det meddelar säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies som undersökt cybersäkerhetshoten i e-handeln, och identifierat en "rekordökning av antalet skadliga shoppingsajter".

Vi undersöker cyberkriminalitet kopplat till e-handel nästan varje år i samband med shoppinghögtiderna, och årets siffror är rekordhöga. Vi har sett en häpnadsväckande ökning på 178 procent av antalet skadliga webbplatser relaterade till e-handel jämfört med övriga månader 2021, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software, i ett pressmeddelande.

Annons

Företaget har, i sin analys, stött på över 5 300 skadliga e-handelsbutiker varje vecka under de senaste sex veckorna. Det är den högsta nivån hittills på hela 2021, och en ökning med nära 180 procent, jämfört med samma period i fjol.

Man har även sett att var trettioåttonde företagsnätverk har drabbats av cybersäkerhetsattacker varje vecka i november. En siffra som kan jämföras med 1 av 47 nätverk i oktober, och i snitt 1 av 352 under resten av året.

De cyberkriminella lockar med fantastiska erbjudanden som faktiskt är för bra för att vara sanna, med rabatter upp till 85 procent. Jag uppmanar verkligen konsumenter att vara försiktiga med den här typen av erbjudanden när de handlar på nätet, säger Mats Ekdahl.

Genom att vara uppmärksam på domännamn som är snarlika stora varumärken kan du undvika skadliga webbplatser.

Men förutom skadliga shoppingssajter är även fejk-mejl något som ökat i år. Det handlar om e-post med lockande erbjudanden i ämnesraden som lovar stora rabatter på eftertraktade varor. Företaget tillägger att cyberkriminella ofta använder sig av kända varumärken i sina meddelanden för att öka trovärdigheten.

Forskarna hos Check Point Software hittade bland annat e-postmeddelanden som lockade mottagare till skadliga webbplatser med starkt rabatterade designprodukter som utgav sig för att komma från Michael Kors, skriver företaget och tipsar:

Handla alltid bara från pålitliga näthandlare. Klicka inte på reklamlänkar du får via e-post eller via sociala medier. Sök istället aktivt på Google efter namnet på e-handlaren eller varumärket du vill köpa eller handla från.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!