ANNONS

Varningen: Shein-köp kan bli flera hundra kronor dyrare

Romina Pourmokhtari (Foto: Regeringskansliet)
Ministern ser fram emot en förändring.

Hundratusentals svenskar handlar varje månad från de kinesiska e-handelsjättarna Shein och Temu, lockade av extremt låga priser. Men snart kan det bli betydligt dyrare att klicka hem varor från dessa populära plattformar.

EU överväger att införa tullar på lågprisimport från länder utanför unionen, något som direkt skulle påverka företag som Shein och Temu. Idag är paket värda under 150 euro tullbefriade, ett kryphål som möjliggjort den massiva införseln av billiga varor. Diskussioner om att täppa till detta kryphål har pågått länge inom EU.

LÄS ÄVEN: E-handlare fruktar annonsinvasion efter att Temu lämnat landet

Och nu intensifieras de drivna av en oro för att Kina, i spåren av handelskriget med USA, ska översvämma den europeiska marknaden med lågprisprodukter.

ANNONS

Minister vill se mycket högre priser

Sveriges klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari, är en av förespråkarna för att skärpa reglerna och har tidigare uttryckt en önskan om att helt förbjuda vissa produkter. Hon menar att tullar är ett sätt att få varorna att "bära sin verkliga kostnad". Enligt ministerns uppskattning skulle tullarna kunna innebära att en vara, exempelvis en tröja, blir flera hundra kronor dyrare.

Det kan bli så att det blir mellan 100 och 500 kronor dyrare, och det är inte minst för att kunna använda pengarna för att kontrollera de här varorna som flödar in, säger Romina Pourmokhtari till SVT.

Pengarna från tullarna skulle bland annat kunna användas för att finansiera ökade kontroller av de importerade varornas säkerhet.

När du köper ett klädesplagg till ett barn från till exempel Shein så är det ingen som kontrollerat att det inte innehåller gifter som kan vara skadliga, säger Pourmokhtari och understryker behovet av att uppmärksamma konsumenter på riskerna.

Kritik mot miljöpåverkan

Kritiken mot Shein och Temu har varit omfattande. Den handlar inte bara om de stora koldioxidutsläppen från tillverkning och långa transporter, utan också om undermåliga arbetsförhållanden, rapporter om hälsofarliga kemikalier i produkterna och en ohållbar affärsmodell som genererar enorma mängder avfall – bland annat genom att returnerade plagg dumpats och bränts.

Oppositionen kräver handling

Från oppositionshåll anser man dock att den svenska regeringen gör för lite. Miljöpartiets språkrör Amanda Lind kallar agerandet för "mycket ord och lite verkstad" och menar att regeringen mest hakar på EU-initiativ. Hon efterlyser skarpare nationella åtgärder, som stärkt tullkontroll och krav på att företagen tar juridiskt ansvar för sina produkter i Sverige.

Lind lyfter fram Frankrike som förebild, där man infört avgifter för företag baserat på deras textiliers miljöpåverkan – pengar som sedan används för att hantera textilavfallet.

Exakt när eventuella EU-tullar kan bli verklighet är fortfarande oklart, men debatten intensifieras och trycket ökar för att reglera den snabbt växande lågprishandeln från Asien.

LÄS ÄVEN: Nordiska länder kräver EU-åtgärder mot Temu och Shein

ANNONS
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se