Vart tog du vägen? – NFT-marknaden tokrasar: Tapp på 99 procent

Skeptikerna verkar få rätt.

NFT. Vad är det egentligen? Jo, det är en teknik som gör det möjligt att sälja och äga digital konst. Det är en metod som verifierar att just du och ingen annan äger en digital artefakt.

Ofta rör det sig om bilder som kan vara mer eller mindre konstnärliga. Men det kan också vara fråga om rent textbaserat innehåll.

Annons

Men sedan fenomenet började att bryta mark för ett par år sedan, har kritikerna avfärdat det som en högst tillfällig hajp. Och nu verkar de få rätt. Det liknar allt mer ett luftslott. Eller så kommer det att dröja ytterligare ett par år innan NFT-marknaden tar fart på allvar.

29 miljarder i maj

Den populära NFT-handelsplatsen Opensea noterar nämligen en kraftig nedgång i NFT-försäljningen, rapporterar Fortune. I söndags omsattes det drygt 9 miljoner dollar på Opensea, alltså motsvarande 96 miljoner kronor. En ganska rejäl summa kan tyckas.

Men det är ingenting mot de 2,7 miljarder dollar, eller motsvarande drygt 29 miljarder kronor, som omsattes på sajten den 1 maj i år. Sedan dess rör det alltså om en nedgång på 99 procent.

En talesperson knuten till Opensea säger att man dock inte är orolig. Det är bara fråga om ett temporärt hack i kurvan, enligt talesperonen. I takt med att tekniken blir allt mer avancerad, kommer kreatörer helt enkelt bli ännu mer kreativa och deras NFT:s allt mer attraktiva. Nu återstår det att se vem som får rätt om NFT-framtiden.

Annons