Varumärkesintrång hos svensk nätbutik – nu döms konkurrenten

200 000 kronor i vite samt rättegångskostnader plus ränta.

Det svenska design- och inredningsföretaget Svenskt Tenn, som säljer både via e-handel och en butik i Stockholm, har precis vunnit ett fall i Patent- och marknadsöverdomstolen. Bolaget hade yrkat på vitesförord och skadestånd efter att ett brittiskt bolag sålt tyger och textilvaror med en design som tillhör Svenskt Tenn. Försäljningen ska ha inletts 2013.

LÄS ÄVEN: Intervju: E-handlaren som inte kan eller vill sälja för mycket

Annons

Valde att överklaga

Det brittiska företaget, som heter Textilis Ltd, ska med hjälp av sin e-handel ha riktat sig mot den svenska marknaden och på så sätt gjort intrång i Svenskt Tenns upphovsrätt. Dessutom är det hela ett fall av varumärkesintrång, eftersom Svenskt Tenn äger de aktuella mönstren, signerade formgivarduon Josef Frank och Estrid Ericson. Fallet rör bland annat mönstret "Elefant", som Svenskt Tenn tryckte för första gången på 1930-talet.

Patent- och marknadsdomstolen har sedan tidigare dömt till Svenskt Tenns fördel, vilket Textilis valde att överklaga till Patent- och marknadsöverdomstolen. Företaget anser att flera av de aktuella mönstren inte är så pass originella att det går att hävda varumärkesintrång.

Men även den högre instansen går alltså på Svenskt Tenns linje, och det sedan en gedigen granskning gjorts. Domstolen har bland annat kontaktat EU-domstolen för att reda ut hur unionens varumärkesförordningar ska tolkas.

"Är inte godkända"

Nu döms Textilis att betala sin motparts rättegångskostnader på drygt 220 000 kronor plus ränta. De kommer även att få betala ett vite på 200 000 kronor ifall överträdelserna fortsätter. Domen kan inte överklagas vidare.

Det sistnämda lär dock inte bli något större problem eftersom bolaget enligt sin hemsida gick i konkurs 2017. Där skriver Textilis också att företaget följer brittisk lag och kommenterar i övrigt situationen på följande sätt:

Textilis Ltd har ingen koppling till Svenskt Tenn AB och har inte heller ingått något avtal eller kommersiellt samarbetet med Svenskt Tenn AB och dess produkter, med design av Josef Frank eller andra, och är inte godkända av Svenskt Tenn eller någon annan tillverkare.

Annons