Växande näthandel gör att klapparna inte hinner fram

En ökande e-handel i kombination med dåligt väder har gjort att många julklappar fortfarande är ute på vägarna. Något som gjort att distributörerna UPS och FedEx samt återförsäljare som Amazon, Kohls, Groupon och Walmart haft svårt att leverera i tid.

Hur mycket julhandeln på nätet ökat i år är fortfarande oklart. Men enligt en mätning gjord av IBM Digital Analytics, har den ökat med 37 procent i USA jämfört med förra året. Forrester Research är däremot lite mer reserverade och tror på en 15 procent ökning.

Hur stor ökningen än må vara så har den i alla fall vållat en del problem när det gäller att få fram julklapparna i tid. E-handlarna och distributörerna verkar inte heller vara riktigt överens om var felet ligger.

Annons

Enligt FedEx ska det från deras sida inte vara en alltför stor andel av paketen som inte kommit fram i tid, man uppger dock inga siffror. Det gör inte heller Amazon men man erbjuder nu kunder som inte fått sin beställning i tid en återbetalning av fraktkostnaderna, samt ett presentkort värt 20 dollar.

Man passar också på att lägga skulden på distributörerna. Något som inte uppskattas av UPS som i ett mail till Amazons kunder kritiserar e-handelsjätten för att inte ha haft leveranserna färdiga i tid.

Fler drabbade i år

Förutom större fraktvolymer än väntat har det i år även varit dåligt väder på flera håll. Något som bidragit till förseningarna enligt Natalie Black, talesperson för UPS. Företaget hade räknat med 132 miljoner leveranser världen över i förra veckan.

– Uppenbarligen överskred vi det, säger Black, utan att avslöja hur många försändelser som skickats.

Walmart, Kohls och Groupon är ytterligare återförsäljare som drabbats av försenade leveranser. Men att paket inte kommer fram i tid under julen är inget nytt. Enligt Forrester Research är det cirka runt 15 procent av leveranserna som blir försenade varje år.

Och även om man inte tror att den siffran är högre i år. Så beräknar man att det är fler som drabbats under årets julhandel eftersom antalet som shoppat på nätet i år ökat ytterligare.

Källa: The Verge, Expressen

Annons
Annons