VD:n lämnar e-handlaren – berättar om beslutet: ”Ibland förändras det”

Därför går de skilda vägar.

Igår kom beskedet att Kristina Lukes lämnar Nelly.com efter lite drygt två år på vd-posten. Det beskrevs som "ett gemensamt beslut" och enligt Kristina själv finns det inget ont blod som ligger och pyr i bakgrunden.

Det var absolut ett gemensamt beslut. Vi har en väldigt god dialog och hyser stor ömsesidig respekt. Jag tror att båda parter är väldigt nöjda med den första delen av omställningsresan. Och nu blir det ett annat tempo och prio som behövs i ledarskapet, säger hon till Ehandel.

Annons

Vad är det mer exakt som behövs?

Det måste styrelsen och ägarna svara på.

I ett gemensamt beslut har väl du också sagt ditt kring vad du inte orkar eller saknar intresse för i den nya riktningen?

Orkar gör jag alltid. Men sen är det så här att som vd för ett bolag så agerar du alltid på någon annans tydliga uppdrag. Och ibland förändras det uppdraget och då kan det behövas ett annat ledarskap.

Helt klart är i alla fall att det har varit två händelserika år som bolaget tagit sig igenom. Från att ha varit kraftigt ifrågasatt och med vikande siffror gav sig modehandlaren ut på nya äventyr. Och plötsligt började vindarna vända.

Jag är oerhört stolt över att, sedan jag tillträdde i slutet av mars 2020 precis när pandemin slog till och då majoriteten av vårt erbjudande var bal- och festklänningar, lyckats ta bolaget igenom den perioden. Genom utmanande likviditetstider, introduktionen på börsen, när man knoppade av Cdon och Qliro - det är något jag är väldigt stolt över.

Det var också då man såg styrkorna som fanns, och fortfarande finns, i bolaget. Vi har centraliserat bolaget till Borås och ställt om mycket kompetens. Vi har nästan 100 färre medarbetare i dag, men också fått in nya kompetenser. Vi har skapat en plattform för en hållbar tillväxt och flyttat från vårt manuella lager till ett automatiserat lager i Borås.

Finns det något som kunde gjorts annorlunda?

Annons

Så är det väl alltid, men det är inga stora saker. Något vi alltid sagt är att vi ska fokusera på en hållbar affär och krasst går det ut på att helt enkelt tjäna pengar på grundaffären. Det fokuset har tagit bolaget till en bra plats och man står rustade för att ta nästa steg på omställningsresan. Nu får styrelse och ägare definiera vad det blir.

Exakt hur diskussionerna förts, om det skett över en längre period eller med kort varsel, vill inte Kristina Lukes avslöja. Nu handlar det istället om att avsluta uppdraget i god stil.

Just nu ska jag fokusera på att göra det så bra som möjligt för Helena (Karlinde-Östlundh, ny tf vd, reds anm.) och vara till företagets förfogande där de behöver mig. Sedan ska jag ta ett skönt sommarlov och så får vi se vad som väntar till hösten, avslutar Kristina Lukes.

Annons