Vill stoppa smärtstillande i matbutiker – får mothugg

"Vi kan inte riktigt förstå".

Läkemedelsverket vill stoppa smärtstillande geler och sprayer innehållandes diklofenak på alla försäljningsställen utom apoteken. Det innebär att matbutiker och bensinstationer skulle tvingas stå utan. Allt enligt ett förslag till regeringen.

Ett förslag som också förbryllar och förargar. Fråga bara Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Annons

Vi kan inte riktigt förstå varför miljöhänsynen ska vara annorlunda för att det säljs i dagligvaruhandeln istället för apotek, säger hon till SVT.

På Svenskt Vatten ser man dock positivt på en sådan förändring. Anledningen: det skulle bli dyrt att uppgradera reningsverken så att de kan rena bort miljöskadliga läkemedel.

Kostnaden för att uppgradera är väldigt hög. Frågan är om vi vill ta den kostnaden eller om vi ska sluta använda vissa delar av läkemedlen, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten.

De vill faktiskt gå ännu längre och se att apoteken behöver ställa de här läkemedlen bakom disken, för att tillgängligheten ska begränsas. Och Läkemedelsverket öppnar för en sådan lösning.

Det är korrekt att det finns fler åtgärder som kan genomföras nationellt, och försäljning bakom disk är en sådan, säger Paulina Tuvendal.

Annons