Vill undvika ”orättvis prissituation” – stoppar försäljning av handsprit

Tar bort alla produktannonser.

De senaste dagarna har flera medier, inklusive vi, rapporterat om rusning till handeln i coronavirusets spår. För att förbereda sig för virusets framfart har konsumenterna varit på jakt efter allt från konserver till munskydd, vilket på sina håll har lett till att varor sålt slut. Nu i helgen kom även besked om att bland annat handsprit har sålts vidare på andrahandsmarknaden till betydligt högre priser än normalt.

LÄS ÄVEN: Högt säljtryck hos matjätten: "Kan notera att handspriten är slut"

Annons

Men en del aktörer menar att det är fel att tillåta försäljning som spelar på människors rädsla. En av dem är Ebay, som nu har infört en ny policy om att inga annonser som nämner coronavirus, covid-19, 2019nCoV eller andra varianter av namn som är relaterade till det nya viruset, kommer att tillåtas.

De här listningarna kan bryta både mot lagar och regler i USA samt mot Ebays policy, och skapar dessutom en orättvis prissituation för våra kunder, heter det i ett uttalande från Ebay.

För att inte riskera att någon otillåten listning missas har Ebay nu bestämt sig för att stoppa all försäljning av munskydd och handsprit.

20 000 annonser borttagna

Bakgrunden till beslutet, som bland andra The Verge har rapporterat om, är att tredjepartssäljare sett chansen att ta ut höga priser på bland annat munskydd och handsprit när den typen av varor tagit slut i den vanliga handeln. Enligt uppgifter till tidningen har Ebay redan hunnit plocka bort 20 000 produktannonser som på något sätt lyfte fram coronaviruset. E-handelsjätten menar att de aktuella annonserna spär på rädslan för en pandemi och hänvisar i övrigt till sin "disaster and tragedy"-policy, som är tänkt som ett skydd mot "försök att tjäna pengar på tragedier och mänskligt lidande".

Konkurrenten Amazon, som precis som Ebay har en stor mängd tredjepartssäljare att förhålla sig till, uppges hittills ha nöjt sig med att ta bort annonser relaterade till viruset där priset på den aktuella produkten får anses orimligt högt.

Annons