Vindarna vänder i handeln: “Vi är otroligt glada”

"Många tror på något bättre tider framöver".

Svensk Handel har goda nyheter att meddela i sin senaste rapport Handelsbarometern för januari 2024. Det är nämligen mer hoppfullt där ute i handelsstugorna. Ökningen är dock från låga nivåer efter ett antal deppiga månader.

Vi är otroligt glada över att kunna presentera förhållandevis kraftiga ökningar av svenska handlares framtidsförväntningar. Branschen har varit extremt hårt ansatt, och lär så förbli ett tag framöver. Men månadens siffror visar på att det finns ett ljus i slutet av tunneln, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Annons

Ökningar ska noteras inom såväl butikshandel och e-handel som partihandel. Alla delsegment är dock fortsatt under det neutrala värdet hundra.

När vi nu ser hur inflationen sjunker, samtidigt som allt fler ser räntesänkningar som nära förestående, stiger också framtidsförväntningarna. Det är väldigt efterlängtat, säger Sofia Larsen.

E-handeln ska vara det segment som ökar sina framtidsförväntingar mest med 6,2 enheter upp till ett värde på 88,3, som också är det högsta.

Givet att avslutningen på 2023 inte blev fullt lika lyckad som stora delar av e-handeln hade hoppats på, är det ett styrkebesked att så pass många ändå tror på något bättre tider framöver. Det är dock viktigt att poängtera att det kommer ta tid för eventuella räntesänkningar att få effekt på hushållens ekonomi, vilket innebär att de tuffa tiderna fortsatt kommer hålla i sig, säger Sofia Larsen.

Annons