Vinklubbarna på nätet slår tillbaka

Svenska Dagbladet rapporterar idag hur en av de, av IOGT-NTO, anmälda vinklubbarna nu anmäler Systembolaget till Konkurrensverket för handelsstörande verksamhet. Vi skrev om IOGT-NTO:s anmälan för tre veckor sedan vilket ni kan läsa om här. Kort handlar det om att nykterhetsorganisationen, med Systembolaget i ryggen, försöker stänga de lagliga vinklubbarna på nätet.

Nu slår vinklubbarna tillbaka med en egen anmälan och denna är riktad direkt mot Systembolaget. De verkar alltså vara säkra på Systembolagets inblandning i IOGT-NTO:s anmälan. Mark Majzner på Antipodes Premium Wines, företaget bakom den nya anmälan, skriver följande i debattartikeln:

Annons

"IOGT-NTO, som i polisanmälan klumpat ihop legala vinklubbar med aktörer som inte betalar skatt, förstår därför inte att de springer ärenden åt en kommersiellt driven aktör vars agenda är att få bära hem sprit och kvantitativa lågprisprodukter till svenska folket. Det är helt obegripligt att nykterhetsrörelsen stödjer en sådan affärsidé."

Vad Mark säger här är att IOGT-NTO slängt ihop lagliga aköter med olagliga i sin anmälan, det antyds även att nykterhetsorganisationen blivit lurade av Systembolaget gällande denna bit. Vi skrev i vår initiala artikel att detta var en av de svåraste sakerna att förstå, varför de klumpat ihop seriösa aktörer med oseriösa, om de verkligen ville få stöd i sin anmälan. Det handlar om nätbutiker som säljer vodka i bag-in-box förpackningar på tre liter och seriösa vinklubbar som enbart säljer fina viner, på flaska.

Det antyds även att det primära målet med anmälan inte var att stänga ner dessa aktörer utan att berättiga Systembolaget att själva få börja med e-handel:

"Attacken mot vinklubbarna grundar sig i en fullskalig lobbykampanj för att föra fram behovet av politisk acceptans för att Systembolaget ska få utföra hemleveranser."

Ni finner debattartikeln här hos Svenska Dagbladet och Dagens Handel har även tagit upp den här.

 

Relaterade nyheter:
E-handlare anmäls av IOGT-NTO, Systembolaget kan ligga bakom
Lilla Dryckesauktionen går ut på nätet
Systembolaget ett steg närmare E-handel
Styrelseledamot i Systembolaget vill införa riktig E-handel

Annons
Annons