Wolt tecknar kollektivavtal – blir först i Sverige: ”Mycket positivt”

"Ett styrkebesked för den svenska modellen".

Det har varit en hel del skriverier om kollektivavtal den senaste tiden, med Klarna i spetsen. Två parter som förhandlat, men som inte har hamnat i strålkastarljuset, är Wolt Market som nu kritat på ett avtal med Handels. Det första i sitt slag för virtuella matbutiker i Sverige enligt ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Wolt utmanar Foodora – rullar ut snabb matfrakt i Sverige

Annons

Wolt Market, som är en del av plattformen Wolt men drivs som ett eget bolag, drog igång sin verksamhet i Sverige i april förra året då butiken i Solna slog upp portarna. Sedan dess har man öppnat ytterligare tre butiker och finns idag representerat i Stockholm och Örebro.

Bolaget har idag cirka 60 anställda som arbetar i de olika butikerna och berörs av avtalet.

Jag ser detta som någonting mycket positivt för de som jobbar i butikerna. Det kommer skapa en bättre förutsägbarhet, trygghet och struktur. Dialogen med Handels har varit mycket positiv sedan vi inledde förhandlingarna och det känns bra att vi är i hamn med detta nu, säger Joachim Schwartzbach, vd för Wolt Market, i en kommentar.

Kan ha öppet dygnet runt

Kollektivavtalet som tillämpas är Handels avtal för Lager och E-handel. Avtalet kommer bland annat att höja de anställdas timlön, ge en högre timersättning för arbete på helgdagar, höja pensionsnivån samt ge ett mer omfattande försäkringsskydd.

Detta är inte bara positivt för de anställda som får bättre villkor, utan är även ett styrkebesked för den svenska modellen. Detta visar hur mycket både arbetsgivare och arbetstagare har att vinna på kollektivavtal. Vi har haft en god dialog med företaget i förhandlingarna och ser nu fram emot att fortsätta samverkan med det nya kollektivavtalet som grund, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande på Handels.

Kollektivavtalet gör det samtidigt möjligt för Wolt Market att förlänga sina öppettider. I dagsläget har man öppet mellan 07.30 till 23.00, men nu kan man potentiellt sett ha öppet dygnet runt.

Det möjliggör för de anställda som vill att jobba fler timmar, och det möjliggör även för Wolt Market att anställa fler personer och bidra till ökad sysselsättning, skriver Wolt i pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN: Last mile-jätten har landat kollektivavtal: ”En positiv dag”

Annons

Annons