XL-BYGG med hundra virtuella butiker

Ni kanske minns den pågående resan gällande Media Markt och deras webbsatsning, som aldrig verkar bli av. Detta beror på deras franchise-modell där alla olika butiker inte kan samsas om en gemensam e-handel. Market rapporterar dock idag att de öppnat e-handel i Schweiz.

XL-BYGG, vilket är en kedja bestående av närmare 100 fristående bygghandlare landet över, ser ut att ha löst detta problem på sitt eget vis.

Annons

Multishop på steroider

Nu vet vi inte om XL-BYGG har haft samma problem som Media Markt men de har i alla fall helt kringgått problemet. De har helt enkelt hundra stycken separata butiker med egen logga och utbud, fast på samma domän och med samma system. Nu lär de givetvis dela mycket av utbudet men du besöker i princip separata butiker. Du kan t.ex. gå till XL-BYGG Töreboda eller varför inte XL-BYGG Fresk som faktiskt är en liten kedja i sig själv, med flera fysiska butiker.

"Det finns en möjlighet för besökare att spara undan favoritbutik - eller senast aktiva butik - för att växla mellan XL-BYGGs nationella utbud eller den lokala butikens sortiment."

Du kan dock inte handla något i dessa butiker utan det är endast en visning av deras individuella utbud. Vi förstår dock inte poängen med detta om inte tanken är att sedan inför beställning av varor i de individuella butikerna.

Vi kontaktade Martin Edenström på företaget Nansen som utvecklat systemet. Martin bekräftar att nästa steg är att införa en fungerande e-handel för alla dessa virtuella butiker. Vi undrar om detta är den smartaste lösningen men om utkörning av varor sker lokalt kanske det kan vara något. Samtidigt är det givetvis bra att ha allt under samma tak istället för utspritt på en massa olika domäner.

Här finner ni XL-BYGG:s nya hemsida, som ibland tar oss till Bygg-Ole istället.

 

Källa: press

Annons

Annons