Zalando höjer fraktkostnaden – lanserar ”långdistansleverans”

"Vill vara transparenta".

Efter ett antal år med fri frakt lanserade Zalando för något år sedan en gräns för hur mycket man måste handla innan erbjudandet blir aktuellt. Förändringen ägde först rum i Italien, varpå den spreds till bland annat Storbritannien, Spanien och Irland och så småningom även Norden. I dag måste man handla för minst 229 kronor för att få fri frakt på Zalando.se. Annars kostar det från 39 kronor.

LÄS ÄVEN: Zalando slutar med gratis frakt i hela Norden

Annons

Nu tar modejätten ännu ett steg mot att lägga över fraktkostnaden på kunden. Sedan en tid tillbaka är en del av varorna på företagets sajt märkta med symbolen "långdistansleverans", vilket innebär att just de varorna kostar 39 kronor extra att klicka hem. Skulle kunden lägga flera långdistans-varor i samma beställning blir kostnaden dock ändå bara 39 kronor.

Anne Vibe Hansen på Zalandos kommunikationsavdelning berättar för Ehandel att den nya avgiften - precis som namnet antyder - har att göra med att vissa varor skickas längre sträckor. För Sveriges del kan långdistans innebära att varorna skickas från till exempel Italien.

Vi har gjort en betydande utbyggnad av vårt sortiment i Sverige sedan oktober 2020. En del av de nya varorna förvaras i logistikcenter som ligger längre ifrån Sverige och normalt inte servar den svenska marknaden och det är de varorna som beläggs med en fraktavgift på 39 kronor för att täcka de extra omkostnaderna. Avgiften är ungefär densamma på våra olika marknader, skriver hon i ett mejl till redaktionen.

Rabatt vid hemleverans

Enligt Zalando innebär symbolen och den extra avgiften att det blir lättare för kunderna att göra medvetna val. Den som vill undvika långväga frakter får helt enkelt lite hjälp på vägen.

Vi vill arbeta på ett hållbart sätt och underlätta för våra kunder att göra hållbara val. När vi erbjuder det här större sortimentet till våra kunder vill vi därför samtidigt vara transparenta gällande den längre leveransdistansen, skriver Anne Vibe Hansen.

För beställningar som innehåller långdistansvaror och inte når upp till den fraktfria gränsen på 229 kronor, debiteras kunden endast för långdistansleveransen, det vill säga 39 kronor totalt. Om beställningen har två fraktavgifter, till exempel för att kunden valt hemleverans, betalas endast den dyrare av avgifterna. Den som klickar hem en eller flera långdistansvaror och väljer hemleverans till en kostnad av 49 kronor behöver alltså inte betala någon distansavgift.

Kunder som beställer både långdistansvaror och "vanliga" varor i samma köp får sin order uppdelad på flera paket. Enligt Zalando tar det i regel 5-8 dagar för långdistansvarorna att nå fram till kunden.

Annons
Annons