Zalando i blåsväder – medarbetare uppges få betygsätta varandra

"360 graders feedback".

Ungefär som produktrecensioner på Internet, fast här är det kollegor som sätter betyg på varandra. Så går det enligt en ny rapport till på Zalandos huvudkontor i Berlin.

Enligt ett inslag i Sveriges Radio liknar anställda vid Zalandos kontor betygsättningen vid den östtyska underrättelsetjänsten Stasis metoder. Det framkommer enligt uppgift i en studie som gjorts av betygssättningssystemet hos Zalando, eller "systemet för 360 graders feedback", som Zalando själv uppges kalla upplägget.

Annons

"Ständig misstro"

Enligt Sascha-Christopher Geschke, forskare vid Humboldtuniversitetet i Berlin, ser de anställda snarare det hela som "360 graders övervakning".

Det innebär att kontrollen är överallt, du vet aldrig om någon betygsätter det du säger eller gör just nu, säger han, och fortsätter:

Det skapar ständig misstro, stress och press.

Riktar kritik mot studien

Zalando menar att feedback-vertyget är tänkt att öka produktiviteten och främja personalens utveckling, men från annat håll kommer kritik om att det snarare används för att hålla nere lönerna. En utredning angående ifall systemet över huvud taget är lagligt har nu inletts. Fackförbund och en rad politiker från olika politiska partier ska ha krävt att Zalando slutar använda systemet under tiden som utredningen pågår. Det uppges Zalando dock ha sagt nej till.

Zalando har även tackat nej till att låta sig intervjuas av Sveriges Radio om det kritiserade systemet. E-handlaren ska dock ha framfört att de anser att forskarna bakom studien är partiska och att studien i sig inte är representativ.

E-handlaren har kritiserat studien i ett uttalande på sin sajt. Bland annat tycker Zalando att antalet personer som tillfrågades var på tok för litet. Läs hela uttalandet via den här länken. E-handlaren delger också mer information om hur Zonar - som 360 graders-verktyget heter - egentligen fungerar.

Annons