Zalando sågas – ser ut som en skottsäker väst

"Står dock inget om att man nog dör".

Zalando har åkt på rejält med kritik. Och det är inte första gången kritiken är riktad mot den här typen av plagg.

Det är SR Ekots inrikespolitiska kommentator Helena Gissén som har reagerat på att Zalando säljer plagg som ser ut som skottsäkra västar. I ett inlägg på X, tidigare Twitter, och som har fått närmare 500 gillamarkeringar, sågar hon att plagget säljs.

Annons

Plaggen säljs säljs av ”Glourious gangsta” och ser som skottsäkra västar. Det förekommer även upprördhet att västen säljs i storleken extra small och att den därmed kan bäras av barn.

Klädjätten ⁦Zalando⁩ säljer fejkad skottsäker väst ur kollektionen ”Glorious gangsta”. Finns även i XS. Det står dock inget om att man nog dör om man blir skjuten i den. Borde inte det framgå, ⁦Zalando⁩, skriver Helena Gissén i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

Expressen rapporterar att modemärken och varuhus tidigare har fått en hel del skopor kritik, för att de säljer produkter som flörtar med gängkriminalitet. Acne har exempelvis slopat en ring med en räv ur sitt sortiment. Orsak: den liknar en ring som gängledaren Rawa Majids har burit.

Zalando svarar, i ett mejl till Ehandel, så här på kritiken:

Vi tar sådana frågor på största allvar och är fast beslutna att ta itu med dem omgående. Vi förstår ansvaret som följer med att skapa en plattform som når en stor publik, och vi beklagar djupt varje förbiseende som ledde till att denna produkt inkluderades i vår kollektion. Vi vill uttrycka vår uppriktiga ursäkt för eventuell ångest eller kränkning som detta kan ha orsakat.

Vi har tagit bort den stötande produkten från vår plattform eftersom den bryter mot Zalandos produkt-, innehålls- och varumärkesriktlinjer, som säger att "vi kommer inte att tolerera några meddelanden som glorifierar våld i produkter, innehåll eller varumärken som säljs via Zalando-plattformar.

Du kan vara säker på att vi genomför en grundlig utredning. Vi ser över våra interna processer för att säkerställa att liknande förbiseenden undviks i framtiden. Vårt mål är att skapa en modeplattform som främjar inkludering, mångfald och positiva värderingar, och vi erkänner att vi inte uppfyllde dessa standarder i det här fallet.

Annons
Annons