Zalandos två robotar live på lagret – ytterligare sex beställda

"Befriar våra anställda".

Under åtta månader har två TORU-robotar testats på ett av modejätten Zalandos lager. Nu är de klara för att börja användas i ett pilotprojekt på Zalandos lager i tyska Lahr, där de kommer hantera kundorder. Företaget har redan beställt in ytterligare sex stycken robotar.

Efter att ha testats i olika pick-and-put-uppgifter har de två TORU-robotarna visat sig vara tillförlitliga i en logistisk miljö och är nu redo att användas i ett pilotprojekt vårt lager i Lahr, säger Zalandos chef för logistikutveckling, Carl-Friedrich zu Knyphausen, i ett pressmeddelande.

Annons

TORU-robotarna tillverkas av den tyska startupen Magazino. Tvärtemot andra logistikrobotar kan de plocka upp enstaka föremål, som skokartonger. Dock arbetar de - än så länge - långsammare än den vanliga lagerpersonalen.

LÄS ÄVEN: Nya lagerrobotar intar Sverige – tar in 200 miljoner kronor

Ska jobba tillsammans med personalen

Tanken med robotarna är enligt Zalando att lätta på arbetsbördan för de anställda på lagret. Arbetsuppgifter som är tunga eller uttröttande ska i stället kunna hanteras av robotarna.

Vi testar teknologier som kan ta över fysiskt krävande eller monotona uppgifter från våra anställda. TORU-robotarna befriar våra anställda från fysiskt utmanande uppgifter som att böja sig ner och sträcka sig för att ta produkter på topp- eller bottenhyllorna.

Men enligt Zalando handlar satsningen inte om att byta ut människor mot robotar.

Det handlar inte om att byta helt till automatisering. Vår strategi är faktiskt att främja ett effektivt samarbete mellan människor och robotar.

Annons