Zara förlorar rättslig tvist – ”globala jättar stjäl design”

"Bryta mot lag som en del av sin affärsmodell".

Det danska regnklädersvarumärket Rains grundades 2012 i Århus. Under de senaste fyra åren har företaget fört en strid med Inditex-koncernen som driver modekedjan Zara.

I fredags stod det dock klart att Rains har vunnit tvisten som handlade om ett patentintrång. Den danska handelsdomstolen konstaterade att Zara hade kopierat Rains design på två regnrockar. Det rapporterar vår danska systersajt.

Annons

Rains jackor vid namn Long Jacket och Parka Coat skyddades av marknadsföringslagen. Domstolen finner att Zaras två regnjackor, "jacka 14" och "jacka 16", som säljs och marknadsförs, bryter mot Rains rättigheter enligt marknadsföringslagen, skriver man i dom sammanfattningen.

Ett avslag ges avseende Rains krav på en av Zaras jackor, "jacka 15", som inte har sålts i Danmark.

Inditex-koncernen kommer nu att få betala böter till Rains. Ersättningsbeloppet kommer dock att fastställas senare.

Domen innebär också att Inditex inte längre kan marknadsföra eller sälja de kopierade artiklarna i danska Zara-butiker, men Rains överväger att nu även pröva sitt ärende internationellt.

Vi ville visa att de globala jättarna inte kan stjäla design och bryta mot lagar och rättigheter och rättigheter som en del av sin affärsmodell, säger Daniel Brix Hesselager, Rains medgrundare och affärsutvecklare, i ett pressmeddelande.

Vi vet att många, både inom och utanför modebranschen, har väntat spänt på att dom skulle falla så att fler företag och designers skulle kunna följa i våra fotspår.

Annons