100 populäraste nätbutikerna synade – ingen klarade testet

Kassa kassor kostar miljoner.

Betalföretaget Stripe har återigen undersökt e-handlarnas kassor. Undersökningen har tittat på de 100 mest populära nätbutikerna i Sverige, utifrån deras Alexa ranking. Jämfört med samma undersökning förra året så ser man förbättringar, men det finns fortfarande saker som sägs orsaka miljonbortfall inom svensk e-handel.

Vanliga fel är att nätkassorna inte i realtid identifierar vilken typ av betalkort kunden använder så att kunden tryggt kan fylla i rätt uppgifter. Ett annat fel är att kassan inte automatiskt blockerar kort som passerat sitt giltighetsdatum. Vanligt är även att kassan inte har installerat autofill på rätt sätt, vilket gör att kunderna tvingas fylla i alla sina uppgifter på varje nytt köptillfälle, skriver Stripe i ett pressmeddelande.

Annons

Felen är dock färre än förra året och några områden som blivit bättre är till exempel andelen av kassorna som i realtid identifierar vilken typ av kort kunden använder. De mest populära nätbutikerna har även blivit mycket bättre på att blockera kort som passerat sina giltighetsdatum. Ingen av de 100 undersökta butikerna gick dock felfritt igenom testet, 44 procent hade minst ett fel.

Många problem som egentligen är onödiga kvarstår alltså. Problem med att göra det smidigt för kunden att checka ut sin varukorg kan åtgärdas ganska enkelt, säger Erik Olofsson, Nordenchef på Stripe.

Vissa områden har samtidigt försämrats. Till exempel så ska autoifyll-funktionen inte fungerat fullt ut i 25 procent av de testade butikerna, en siffra som förra året endast låg på 18 procent.

Med tanke på priskonkurrensen från utländska e-handelsbolag är det onödigt att tappa kunder på grund av tekniska fel. Det sänker de svenska nätbutikernas konkurrenskraft. Och just näthandeln behöver ett tydligt kundfokus, inte minst med tanke på att fysiska butiker får det allt svårare, säger Erik Olofsson.

Var är Apple Pay någonstans?

Stripe anmärker även på det faktum att Apple Pay och Google Pay inte används inom svensk e-handel. Endast en nätbutik hade Apple Pay.

Det får anses som anmärkningsvärt eftersom fristen för den nya EU-betalningsförordningen SCA (Strong Customer Authentication) upphör i år. Apple Pay och Google Pay är bland de få betalningsmetoder som är SCA-kompatibla, skriver Stripe.

DEADLINE: Stark kundverifiering – detta datum ska allt vara klart

Testet bestod av en manuell granskning och analys av betalflödet hos de 100 nätbutikerna och det utfördes i januari i år.

Annons

Annons