Deadline: Stark kundverifiering – detta datum ska allt vara klart

Inga 18-månader.

Den europeiska bankmyndigheten (EBA) har meddelat en deadline gällande införandet av stark kundverifiering inom EU. Detta efter att tidigare ha möjliggjort för vissa länder att skjuta fram införandet av stark kundverifiering.

Sverige är inte ett av de länder som valt att vänta, utan ska följa de nya hårdare reglerna från och med den 14 september i år. Även om alla svenska banker kanske ännu inte hunnit införa ändringarna.

Annons

LÄS ÄVEN: Betalbolagen efter helgens stora skifte: ”Bankerna har inte hunnit införa kraven”

Problemet nu är dock att vi kan stå inför en väldigt fragmenterad betalmarknad inom EU. Och e-handeln är ju som vi vet högst gränsöverskridande. Betalbolaget Stripes Nordenchef, Erik Olofsson, talade nyligen ut om problemet.

Olika regler för olika aktörer i olika länder innebär en upplösning av den europeiska idén om en digital inre marknad, åtminstone ur ett ekonomiskt perspektiv, sade Erik Olofsson.

LÄS ÄVEN: Nordenchefen är orolig över EU:s framtid på betalfronten

Nu har EBA publicerat en deadline för införandet av stark kundverifiering, också kallat SCA. Tiden då man vill att alla länder och betalaktörer ska vara klara med övergången är den 31 december 2020.

EBA är av uppfattningen att den tidigare flexibiliteten i införandet ska avslutas den 31 december 2020, vilket bör vara tillräckligt för att alla kortutgivare, betalbolag och deras handlare hinner migrera till SCA-kompatibla lösningar.

De länder som planerade att vänta till 2021 får nu tänka om. EBA noterar att många aktörer velat se en övergångsperiod på 18-månader men myndigheten köper inte argumenten fullt ut och sätter nu alltså en tajtare deadline.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!