180 000 covidtest på en månad – Apoteas vd: ”Säljer slut direkt”

Högt tryck.

Redan i går kunde vi berätta att flera apotek just nu upplever en kraftig rusning efter självtester för covid. I takt med att smittspridningen ökat och restriktionerna tätnat har behovet av att testa sig för covid-19 helt enkelt skjutit i höjden. Flera aktörer vittnar om ökningar på fler hundra procent jämfört med tidigare i höstas eller motsvarande period förra året.

LÄS ÄVEN: Apotekens galna jakt på covid-tester: "Väldigt hög efterfrågan"

Annons

Även hos nätapoteket Apotea har personalen fått packa stora mängder självtester på sistone.

Vi får in tester nästan varje dag men de säljer slut direkt. Vi har sett en enorm ökning i efterfrågan när det gäller antigen-tester och de leveranser vi fått in har sålt slut på några timmar, säger vd:n Pär Svärdson till Ehandel.

När det gäller sökningarna på Apoteas sajt ska ord som “självtest”, “coronatest” och “covidtest” ha ökat med flera hundra procent den senaste tiden. Och försäljningen följer alltså samma utveckling.

Apoteas försäljning av covidtester fart och sedan oktober är trycket högre än någonsin. Bara under december månad räknar Apotea med att sälja runt 180 000 självtester, enligt en graf som Pär Svärdson har bifogat till redaktionen. Med andra ord har Apoteas inköpare fullt upp just nu.

Våra inköpare jobbar med att säkra lager och vi kommer få leveranser löpande from denna vecka och från början av januari kommer vi har ett stort lager av olika covid-tester.

Ehandel har varit i kontakt med en rad apotek och fått ungefär samma besked av alla. Man vittnar om ett ovanligt högt tryck men också om att lagernivåerna snart är återställda.

Det råder inte en brist på test skulle jag säga, däremot har efterfråga ökat på ett vis som vi inte kunnat förutse. Nya test fylls på löpande och i nästa vecka förutspår vi att vi har tillgång i de flesta av våra apotek igen, meddelar Anna Bergstedt, pressansvarig på Apoteksgruppen.

Även Apoteket AB känner igen bilden av en tillfällig brist i sortimentet.

Annons

Vi har ökat försäljningen av antigentester med 300 procent om vi jämför med oktober månad. På kort tid har efterfrågan gått spikrakt uppåt. Den tillfälliga brist vi ser beror på den stora kundefterfrågan. Vi säljer slut på alla antigen-tester vi får in som läget är nu, skriver Elin Jarl, chef för extern kommunikation på Apoteket, i ett mejl till redaktionen.

LÄS ÄVEN: Handeln tvingas till skärpta restriktioner - "ta ansvar"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!