2 500 butiker försvann på ett år: ”Bara toppen av ett isberg”

Högsta uppmätta antalet hittills.

Flera brittiska kedjor har aviserat stora neddragningar i antalet butiker de senaste åren. Nu har många nedläggningar hunnit bli verklighet, vilket får konsekvenser i form av förändrad cityhandel i landets stadskärnor.

LÄS ÄVEN: Handelsjätte stänger 100 butiker i spåren av e-handeln

Annons

Nu visar nya siffror från rådgivningsföretaget PwC att 5 833 butiker stängdes runt om i Storbritannien förra året. Samtidigt öppnades endast 3 372 butiker, vilket alltså innebär att nära 2 500 butiker - eller 2 481 butiker för att vara exakt - försvann. Enligt uppgift ska det vara det högsta antalet hittills.

16 butiksstängningar per dag

Enligt PwC stängde 16 butiker per dag i Storbritannien förra året. Det är förvisso lika många som året innan, men skillnaden är att färre nya butiker öppnades 2018.

- Det här är bara toppen av ett isberg. Vi kommer att se antalet butiksstängningar öka framöver. Det finns helt enkelt för många butiker som är ekonomiskt ohållbara. De står inför ökade kostnader samtidigt som försäljningen i bästa fall står stilla. Det är inte konstigt att vi ser stängningar runt om i landet, kommenterar retailspecialisten Richard Hyman utvecklingen till Daily Mail.

De nya siffrorna avslöjades bara timmar efter att varuhuskedjan Debenhams hamnat i nya problem med sin ekonomi. Nu är kedjan försatt i rekonstruktion och ännu fler butiksstängningar kan mycket väl vara att vänta.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!