400 butiker med Swish – nya tjänsten väntas få fast avgift

Swish växer som bara den och snart kan det bli en explosiv tillväxt när Swish för e-handel lanseras.

Vi har tidigare rapporterat hur Swish kommer öppna upp för e-handel den tredje november. Det faktum att det ännu inte finns någon officiell lösning för Swish inom e-handel stoppar dock inte nätbutiker från att börja använda betalmetoden.

Den första juli i år var det 281 e-handlare som använde Swish, enligt Ehandelsindex. Denna siffra har ökat markant fram till idag då nära 400 e-handlare tar emot Swish i sin webbshop.

Annons

Över sju e-handlare lägger upp Swish i sin kassa varje vecka. Låt oss understryka att detta alltså sker utan en officiell lösning anpassad för e-handel.

- Om ökningen sker i samma takt når Swish 500 anslutna butiker i slutet av januari, säger Jocke Andersen, analytiker för Ehandelsindex.

Betallösningen väntas dock accelerera ytterligare när ett gränssnitt (API) finns på plats. Vi har tidigare förutspått att Swish kan ta uppemot 20 procent av marknaden inom två år.

Hur dyrt kommer det bli?

Som vi rapporterat kommer priset för Swish med största sannolikhet att öka när den officiella lösningen lanseras. Vilket inte är konstigt då Swish för e-handel kommer att erbjuda en hel del nya funktioner. Bland annat kommer återbetalningar bli mycket enklare.

Så vad planerar bankerna att ta för pris? Enligt källor till Ehandel.se har det slutliga listpriset inte fastställts hos Swedbank, som idag är den billigaste banken när det gäller Swish. Det som kommunicerats är dock att det kommer bli en fast transaktionsavgift. Avgiften ska alltså inte variera beroende på ordervärdet.

Banken säger även att det inte ska bli avsevärt högre än dagens pris, som kan nå så lågt som 1,50 kronor per transaktion. Priset kommer dock att öka för att täcka kostnaderna för de investeringar som gjorts i säkerhet och ny infrastruktur för att driva Swish för e-handel.

Annons