Swish öppnar för e-handel den tredje november

Bankernas betallösning Swish har potentialen att vinna många e-handelskunder. Även om datumet nu är satt så lutar det åt 2016 innan Swish tar några marknadsandelar.

Enligt interna dokument kommer Swish släppa en uppdaterad version av sin mobila applikation den tredje november i år. Den kommer göra det möjligt för e-handlare att börja koppla upp sig direkt mot Swish för att ta emot betalningar i sin webbshop.

I går rapporterade flera medier hur Skatteverket jagar fusk med Swish. Mindre företag sägs använda Swish utan att bokföra betalningarna.

Annons

Som vi rapporterat tidigare står nu Swish inför en lansering av ett gränssnitt (API) och en ordentlig integration med e-handeln, och andra företag. Även om e-handlare inte kan antas vara de som fuskar med Swish så gör förstås denna utveckling att det blir enklare att bokföra och stämma av betalningar.

Testar direkt med utvalda e-handlare

Den tredje november är datumet som Swish app kommer uppdateras för e-handel och man kommer direkt börja testa tjänsten med några utvalda nätbutiker. Två veckor senare kommer man ta beslut om man kan öppna upp tjänsten för alla e-handlare, om allt går som planerat.

- När denna utrullning sker brett och de stora spelarna börjar acceptera Swish, då kommer vi få se detta betalsätt ta stora andelar av e-handelsköpen. Vi skulle inte bli förvånade om de på 12 månader kan ta 10 procent av alla svenska e-handelstransaktioner och nästkommande år dubbla denna siffra, skrev vår analytiker Dan Nilsson tidigare i år.

Denna prognos gäller dock när ett API är på plats och det är alltså tidigast produktionsklart till julhandeln.

Swish är även tydliga med att man inte vill att e-handlare marknadsför tjänsten förrän man fått klarsignal ifrån sin bank. Det lär alltså dröja till december och förmodligen till början av 2016 innan Swish har en chans att ta en del av e-handelsbetalningarna. Vad bankerna kommer sätta för pris är fortfarande oklart. Idag är lägsta transaktionskostnaden 1,50 kronor, via Swedbank, något som gissningsvis kommer öka när API:et är på plats.

Annons