700 kan få gå när Ikea ställer om till e-handel

Malmö särskilt hårt drabbat efter beskedet om nytt e-handelslager i staden.

I april berättade vi att Ikea planerar att bygga ett stort nytt e-handelslager i Malmö. Lagret ska ligga i området Norra Hamnen, som för övrigt sägs planeras att bli ett av norra Europas största logistikcentrum.

LÄS ÄVEN: Här är staden som får IKEAs nya e-handelslager

Annons
Annons

Ytterligare 700 varslas

Men nu visar det sig att planerna på Ikeas omställning mot e-handeln, ger konsekvenser för de anställda. Redan i maj varslades ett hundratal personer om uppsägning och nu ska ytterligare 700 Ikea-anställda ha erbjudits att sluta. Det rapporterar sajten 8 till 5 idag.

Många av de 700 personer som nu är aktuella uppges vara anställda vid Inter Ikea Systems verksamhet i Nederländerna, men ett 70-tal tjänster ska vara lokaliserade till Malmö och ytterligare ett 20-tal personer ska vara anställda i Helsingborg. Främst berör uppsägningarna tjänster inom HR, hållbarhet, marknadsföring och kommunikation. Även företagets ökade inriktning på e-handel och mindre butiker i cityläge, snarare än stora varuhus, spelar in. 

- Vi vill kunna fortsätta att växa på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt, och för att kunna göra det måste vi se över hur vi arbetar och uppdatera vårt uppdrag för framtiden. I detta har alla anställda kanske inte tålamod och energi för att vänta tills den nya organisationen är på plats, säger Kaisa Lyckdal, kommunikatör på Ikea Inter Systems, till sajten.

Erbjuds en till två årslöner

Erbjudandet ska ha bestått i att anställda erbjuds mellan en och två årslöner för att gå frivilligt. En medarbetare i Sverige som jobbat för Ikea i sju år, kan exempelvis erhålla 13 månadslöner samt support från Trygghetsrådet.

Dock uppger Kaisa Lyckdal att man inte har någon siffra på hur många anställda som man hoppas ska nappa på erbjudandet.

"Erbjuder ett alternativ"

Inte heller hur den framtida, nya, organisationen inom företaget kommer att se ut, är klart i nuläget, men enligt Kaisa Lyckdal så kan "flertalet" anställda få ändrade arbetsuppgifter. 

- Känner man då att man inte vill gå in i den här perioden med ovisshet i arbetet med att möta framtiden, då kanske det finns någon som vill göra något annat och då erbjuder företaget ett alternativ, säger Kaisa Lyckdal.

Från fackets sidan menar man att förändringarna nu berör alla på arbetsplatserna, inte bara dem som varslats. Samtidigt kan man förstå Ikeas behov av att förnya affärsidén.

Annons
Annons

"Ikea måste utvecklas"

Samtidigt menar hon att det även finns en förståelse för möbeljättens behov av att skapa en ny organisation för framtiden.

- Ikea måste utvecklas och förändras i en omvärld där digitaliseringen har skapat nya köpbeteenden bland kunder. Men det är klart att det blir en resa innan alla åter kan känna energi och glädje, säger Anne-Lie Dahl, representant för Unionenklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea till 8 till 5.

Hon uppger sig dock inte känna till något om ytterligare nedskärningar framöver, vilket dock ska ha kommunicerats från Ikeas håll att det inte kan uteslutas.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!