85 miljoner e-handelsköp på sex månader

Dansk e-handel exploderar och mobilköpen har ökat med 40 procent på ett år.

Enligt flera mätningar är Danmark det nordiska land där befolkningen är flitigast på att e-handla och 2016 passerades en historisk milstolpe när danskarna e-handlade för över  100 miljarder.

600 miljoner skattepengar försvinner

Men det är inte bara inhemsk e-handel det rör sig om. Tvärt om har vi tidigare kunnat konstatera att var tredje dansk e-handelskrona gick till en utländsk nätbutik och att utländska e-handlare i samma veva undviker skatter på totalt 600 miljoner danska kronor årligen. 

Annons

Nu konstaterar danska TV2 att e-handeln i landet nu ännu en gång slagit alla rekord. Bara under de årets första sex månader genomfördes inte mindre 85 miljoner e-handelsköp - och detta alltså av totalt drygt 5,7 miljoner danska invånare.

E-handeln ökade med 13 procent på ett år

Totalt spenderade danskarna 56,9 miljarder danska kronor på att e-handla - alltså motsvarande 72,7 miljarder svenska kronor. Det innebär en tillväxt på 13 procent jämfört med samma period under 2013, enligt den danska branschorganisationen för e-handel, FDIH.

- Lyckligtvis är det inte förvånande att vi ser ännu ett omsättningsrekord, eftersom både danska konsumenter och butiker ökar när det gäller e-handel, säger Niels Ralund, VD för FDIH till TV2.

Mobilköp har växt med 40 procent

Han menar också att det är speciellt två saker i danskarnas konsumtionsmönster som förändrats de senaste året.

- 14 procent av alla transaktioner görs på mobiltelefonen. Det är en tillväxt på 40 procent jämfört med 2016. Samtidigt flyttas en del av betalningarna från traditionella betalningskanaler, som Dankort och Mastercard, till nyare lösningar som Mobilepay. Det betyder att om du som onlinebutik inte är redo för mobilen, så kanske du kan vinka hejdå till intäkterna, säger Niels Ralund. 

38 miljarder till utländska nätbutiker

Samtidigt kvarstår det faktum att en stor del av de danska e-handelsköpen sker från utländska nätbutiker. Enligt FDIH innebär det att en tredjedel av det som danskarna e-handlar för - 38 miljarder danska kronor varje år - lämnar landet.

- Det ger mycket malört i bägaren att så mycket pengar försvinner från landet varje år, men det är tyvärr inte förvånande. De danska butikerna är jätteduktiga, men de möter några gigantiska konkurrenter som utnyttjar sin storlek när det gäller både frakt, pris och marknadsföring säger Niels Ralund.

I synnerhet är det nätbutiker som Zalando, eBay och Amazon som är populära hos utlandsshoppande danskar. På listan över danskarnas 20 mest populära e-handelsbutiker, är hälften utländska. Den enda danska nätbutiken som tagit sig in bland topp fem på listan, är Coops danska e-handel Coop.dk, enligt FDIH.

Annons

Annons