Rapporten, E-handelsläget Q1/Q2 2025, lyfter att hållbarhetsarbetet har accelererat inom den svenska e-handeln. Hela 51 procent av de tillfrågade företagen uppger att de idag arbetar aktivt för att göra sin verksamhet mer hållbar. Det är en ökning med sju procentenheter jämfört med föregående år.
Och undersökningen, som bygger på svar från 354 e-handlare, visar att satsningarna inte bara är för syns skull.
Över en fjärdedel (26 procent) av e-handlarna upplever att deras hållbarhetsarbete stärker varumärket. Lika många, 25 procent, ser att det leder till nöjdare kunder. Dessutom menar var fjärde e-handlare att arbetet har bidragit till minskade kostnader i verksamheten.
De vanligaste åtgärderna som företagen vidtar är konkreta och verksamhetsnära.
Nästan hälften (49 procent) fokuserar på att återvinna och minimera användningen av material och emballage. På andra plats kommer arbetet med att införa rutiner för att minska antalet returer, något som 34 procent av e-handlarna gör.
LÄS ÄVEN: De flyttar hem returerna - halverar väntetiden för kunden
Att aktivt välja leverantörer som kan redovisa en hållbar produktion är också en vanlig åtgärd (29 procent). Och att sälja begagnade produkter, demovaror eller kontrollerade returvaror har hela 25 procent av de tillfrågade bolaget börjat göra.
Magdalena Ceasar, Affärsområdeschef för betallösningar på Svea Bank, ser en tydlig koppling till både nya regleringar och en insikt om att hållbarhet kan vara en lönsam strategi.
Tydligt är att fler arbetar aktivt med sitt hållbarhetsarbete jämfört med när vi ställde samma fråga 2024. Nya lagkrav driver på omställningen, parallellt med att fler e-handlare upptäcker hur hållbarhet och tillväxt kan kombineras. Detta är en utveckling som sannolikt kommer att fortsätta i takt med att second hand-marknaden växer och konsumenter efterfrågar fler hållbara produkter och tjänster.