AI-botar som tar betalt i Facebook Messenger?

Ska vara enklare än dagens betalningar.

Att Facebook vill få in e-handeln i sina meddelande-app Messenger är inget nyhet. Företaget har sedan långt tillbaka tillåtit olika former av transaktioner inuti appen och betalningar ska på olika sätt stödjas på flera marknader, främst dock i form av privata transaktioner likt Swish.

LÄS ÄVEN: Startskottet för e-handel i Facebook Messenger

Annons

I och med att allt fler överför pengar via Messenger så samlar dock Facebook förstås in kreditkortsuppgifter, som sedan kan användas för e-handel.

Nu har Facebook ansökt om patent på bot-betalningar. En stor satsning från Facebook gällande sin Messsenger-app är - utöver betalningar - även botar. Byggandet av chattbotar ska vara något som uppmuntras av det sociala nätverket och tiotusentals botar ska ha skapats av företag världen över.


Framtidens betalning? (Klicka för större bild)

Betala genom naturlig konversation

Facebooks nya patent tyder på att man ser en framtid där smarta AI-botar tar betalt i en “naturlig” chatt-konversation. Patent-ansökan med det korta namnet “Processing Payment Transactions Using Artificial Intelligence Messaging Services” tar upp ett exempel där en kund beställer en kaffe genom att endast svara “Ja” på ett prisförslag och sedan anger “Med mitt Visa”.

Ett exempel som ska visa på fördelen med betalning via AI-botar, istället för traditionella betalningar.

- Många konventionella elektroniska betalningssystem har flera nackdelar som ofta orsakar frustration, förvirring och resulterar i en otillfredsställande betalningsprocess, skriver Facebook i sin patentansökan som publicerades den 28 juni 2018.

Nuvarande försök med betalningar i Messenger sker med olika former av traditionell köpknapp och checkout.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!